REAL

A gastrointestinalis daganatok és szív-ér rendszeri betegségek standardizált halálozási arányszámai Magyarország négy borvidékén és egy nem borvidéken 2000–2010 között | The standardized mortality numbers of patients with gastrointestinal tumors and cardiovascular diseases in four wine regions and in one not-wine region of Hungary between 2000–2010

Nagy, János and Sipka, Sándor and Kocsis, Judit and Horváth, Zsolt (2017) A gastrointestinalis daganatok és szív-ér rendszeri betegségek standardizált halálozási arányszámai Magyarország négy borvidékén és egy nem borvidéken 2000–2010 között | The standardized mortality numbers of patients with gastrointestinal tumors and cardiovascular diseases in four wine regions and in one not-wine region of Hungary between 2000–2010. Orvosi Hetilap, 158 (25). pp. 992-998. ISSN 0030-6002

[img] Text
650.2017.30783.pdf
Restricted to Repository staff only until 30 June 2018.

Download (167kB)

Abstract

Absztrakt: Bevezetés: Az étkezési szokásoknak meghatározó szerepe van a gastrointestinalis daganat és szív-ér rendszer eredetű halálozásokban. Célkitűzés: Annak vizsgálata, hogy a borfogyasztásnak lehet-e szerepe a két haláltípus kialakulásában Magyarországon. Módszer: A szerzők 206 159 személy adataiból hasonlították össze a gastrointestinalis daganatok és szív-ér rendszeri megbetegedések miatt 2000–2010 között meghalt személyek standardizált elhalálozási arányszámait négy történelmi borvidéken: Tokaj (fehérbor), Eger (vörösbor), Balaton (fehérbor), Szekszárd/Villány (vörösbor) vidékén és a nem borvidék Hódmezővásárhelyen. Eredmények: A Tokaj vidéken volt szignifikánsan a legkisebb a daganatok száma (664), viszont a szív-ér rendszeri betegségek miatti halálozás itt volt a legnagyobb (5955). Ezzel szemben a szív-ér rendszeri betegségek száma Szekszárd-Villány területén (3907) a legkevesebb, míg a daganatoké itt (831) és Eger vidékén (934) a legtöbb. Következtetések: Igazolódott a vörösbor ismert védőhatása a szív-ér rendszeri halálozásokban. A gastrointestinalis daganatos elhalálozás meglepően alacsony előfordulása a Tokaj vidéken – az ivóvíz magasabb szelénszintje mellett – az itteni fehérborok eddig nem ismert sajátosságaira utal. Orv Hetil. 2017; 158(25): 992–998. | Abstract: Introduction: Eating habits act on mortalities from gastrointestinal tumors and cardiovascular diseases. Aim: To investigate the role of wine drinking on these mortalities in Hungary. Method: The standardized mortality data of people from 206,159 subjects died of gastrointestinal tumors and cardiovascular diseases between 2000–2010 were compared in four wine regions: Tokaj (white), Eger (red), Balaton (white), Szekszárd/Villány (red) and in Hódmezővásárhely (not-wine region). Results: The significantly smallest number of tumors (664) occurred in Tokaj, but the cardiovascular mortality here was the highest (5955). On the other hand, the fewest cardiovascular mortality occurred in Szekszárd/Villány (3907), but showing here (831) and in Eger (934) the highest values of tumor death. Conclusions: The protective effect of red wine on cardiovascular mortality was verified. Surprisingly, the low value of gastrointestinal mortality in “Tokaj” – besides the higher level of selenium in tap water – shows some hidden features of these white wines. Orv Hetil. 2017; 158(25): 992–998.

Item Type: Article
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
Depositing User: Ágnes Sallai
Date Deposited: 11 Jul 2017 10:37
Last Modified: 11 Jul 2017 10:37
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/55881

Actions (login required)

View Item View Item