REAL

A pozitív pszichológia missziója a modern társadalomban = Mission of positive psychology in modern society. Paradigm Shift in Social Science?

Pikó, Bettina (2004) A pozitív pszichológia missziója a modern társadalomban = Mission of positive psychology in modern society. Paradigm Shift in Social Science? Mentálhigiéné és Pszichoszomatika, 5 (4). pp. 289-299. ISSN 1419-8126

[img]
Preview
Text
mental.5.2004.4.1.pdf

Download (117kB) | Preview

Abstract

A modern kultúra jelentősen átformálta a társadalmi valóságot, valamint az emberek életmódját, az egészséghez és betegséghez való viszonyulását. A tudományos haladás korában sokáig a problémák feltárása, a patológiás állapotok kiszűrése volt a középpontban, ami még jelentősebbé vált a 20. században a háborús és egyéb traumák hatására. A pozitív pszichológia fejlődése döntően a második világháború után kezdődött, de főként a 1970-es években erősödött meg. Célja azoknak a tényezőknek a felkutatása és erősítése, amelyek az egyének és közösségek jóllétét segítik elő. A védőfaktorok jelentősége különösen a posztmodern korban nőtt meg, amelyet kockázati társadalomnak is nevezünk. A pozitív egészségpszichológia kutatási eredményei hozzájárulhatnak a népegészségügyi programok hatékony megvalósításához. Ez a kelet-európai térségben különösen fontos, ahol a társadalmi folyamatok kevésbé járulnak hozzá, hogy az egyének belső kontrollját elősegítő stabil önbecsülés alakuljon ki.

Item Type: Article
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BF Psychology / lélektan
Depositing User: László Sallai-Tóth
Date Deposited: 17 Aug 2017 08:09
Last Modified: 17 Aug 2017 08:09
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/58492

Actions (login required)

Edit Item Edit Item