REAL

A kolozsvári egyetemi hallgatók szakválasztási motivációi és munkavállalása nemzetiség és társadalmi háttér szerint

Veres, Valér (2017) A kolozsvári egyetemi hallgatók szakválasztási motivációi és munkavállalása nemzetiség és társadalmi háttér szerint. In: Változó kisebbség. Kárpát-medencei magyar fiatalok. MTA TK Kisebbségkutató Intézet – Tihanyi A, Budapest, pp. 411-440.

[img]
Preview
Text (kolozsvțri egyetemi hallgatók)
Veres Valer Kolozsvari egyetemi hallgatok...Valtozo kisebbseg.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Ebben a tanulmányban a kolozsvári tudományegyetemek diákjai körében egy nagyszabású online felmérés adatain keresztül az egyetemi hallgatók szakválasztásának szerkezetét, motivációikat, a tanulás melletti munkavállalást és az egyetem utáni terveket vizsgáljuk, a társadalmi-származási háttér és a jövedelmi-anyagi helyzet függvényében.4 Az empirikus adatokat egy korábbi elemzéséhez képest a szakválasztást a munkavállalással és a külföldi munkavállalási szándékokkal összekapcsolva elemeztük, ezért következtetéseink nagyobbrészt eltérnek a korábbiaktól. A kérdés ilyen irányú megközelítése azzal indokolható, hogy a romániai fiatal munkaerő kiáramlása rendkívül nagymértékű. Az ország aktív, foglalkoztatott népességének és a külföldön tartózkodók számának összevetésével kimutatható, hogy az aktív népesség egyharmada Románián kívül, az Európai Unió más országaiban élt a 2011−2014 közötti időszakban.6 A továbbtanulás, az iskolázottsági egyenlőtlenségek társadalmi hátterének alakulását illetően a szakirodalomban többféle megközelítést is találunk. Abból indulunk ki, hogy a magasabb társadalmi státusz (magasabb iskolázottság, foglalkozási státusz, gazdagság) betöltésében milyen tényezők játszanak fontosabb szerepet (a szülők szintjén mérhető háttértényezők szakválasztáskor, az egyetemi diploma megszerzése során)

Item Type: Book Section
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HM Sociology / társadalomkutatás > HM3 Subsystems of global societies / társadalmi alrendszerek
L Education / oktatás > L1 Education (General) / oktatás általában
Depositing User: Dr. Valér VERES
Date Deposited: 04 Oct 2017 02:38
Last Modified: 04 Oct 2017 02:38
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/65059

Actions (login required)

Edit Item Edit Item