REAL

A Legfelsőbb Bíróság végzése az önbíráskodás és a zsarolás halmazatáról – fenyegetés alkalmazása követelés behajtása majd védelmi pénz beszedése érdekében

Hollán, Miklós (2017) A Legfelsőbb Bíróság végzése az önbíráskodás és a zsarolás halmazatáról – fenyegetés alkalmazása követelés behajtása majd védelmi pénz beszedése érdekében. Jogesetek Magyarázata (JeMa). ISSN 2061-4837 (In Press)

[img] Text
önbizsar superfinal.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (381kB)

Abstract

Ha az adós nem fizeti meg tartozását, akkor a hitelezők vagy mások a követelés érvényesítése érdekében gyakran fizikai erőszakot vagy fenyegetést alkalmaznak. Ilyen esetekben számos bűncselekmény megvalósulhat, de különösen gyakori az önbíráskodás, illetve zsarolás elkövetése. Ezek viszonyát illetően részben elhatárolási, részben az egység-többség tanába tartozó kérdések jelentkeznek, az utóbbi vonatkozásban pedig különösen az tekinthető problematikusnak, hogy a két bűncselekmény halmazata valóságos vagy csak látszólagos. A cikkben ennek kapcsán különböző hipotetikus esetvariációkat és a Legfelsőbb Bíróság egy olyan – felülvizsgálati eljárásban hozott – végzését elemzem, amely az önbíráskodás és zsarolás halmazatával foglalkozik.

Item Type: Article
Subjects: K Law / jog > K Law (General) / jogtudomány általában
Depositing User: dr. MIklós Hollán
Date Deposited: 06 Oct 2017 11:02
Last Modified: 06 Oct 2017 11:02
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/65165

Actions (login required)

Edit Item Edit Item