REAL

Direkt és indirekt autoagresszív viselkedésformák kapcsolódása és veszélyeik (diagnosztikus, terápiás és preventív lehetőségek)

Temesváry, Beáta (2007) Direkt és indirekt autoagresszív viselkedésformák kapcsolódása és veszélyeik (diagnosztikus, terápiás és preventív lehetőségek). Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
34958_ZJ1.pdf

Download (143kB)

Abstract

Az öngyilkosság holisztikusan értelmezhető biopszichoszociális determinált jelenség. 1). A szuicidális viselkedéssel összefügg a szerotonerg diszfunkció. A 13q14-q21 kromoszómára lokalizálódó humán 5HT2A receptor gén három axont és többféle polymorphismust tartalmaz. Vizsgáltuk a T/C szubsztitúció 102-es pozíciójú "silent polymorphismusát" (37 szuicidiumot megkísérelt és 38 kontroll személy). A C/C genotípus és a C allel nagyobb gyakoriságú volt a szuicidiumot megkíséreltek között (26 ill. 49%), mint a kontrollcsoportban (16 ill. 42%). A TPH gén a 11. kromoszóma (11p14-p15.3) rövid karján lokalizálódik, és egy adenin/cytosin transzverziót mutat a 218-an nukleoida 7-es intronján. A TPH A218C polymorphismust vizsgáltuk a szuicidiumot megkíséreltek és a kontrollszemélyek között. A C/C genotípus és a C allel nagyobb arányban fordult elő a szuicidiumot megkíséreltek közt (8 ill. 45%) (kontroll: 0 ill. 37%). 2). Ritkán hívják fel a figyelmet arra, hogy az eutanázia és az öngyilkosság közt sok a pszichodinamikai és társaslélektani hasonlóság. Kutatásaink szerint az eutanázia az öngyilkosság "projektív", mintegy "másra átruházott" szuicidium. Elfogadása éppúgy intrafamiliáris szocializációs minta lehet, mint ahogy a családi szuicidium is az. Az eutanázia is csak komplex módon, holisztikus látásmóddal, pszichológia/pszichopatológia/pszichiátria vetületeit is figyelembe véve értelmezhető. Az eutanázia csak ezután lehet társadalmi viták tárgya. | Suicide can be interpreted holistically inspected in its biopsychosocial determinants. 1). The central serotoninergic dysfunction is the main biological factor associated with suicide behavior. Human 5-hydroxytryptamine receptor (5HT2A) gene is localized on chromosome 13q14-q21. This gene consists of three exons and several polymorphisms. We examined the silent polymorphism T/C substitution at position 102 (38 contol and 37 subjects suicide attempts). The C/C genotype and the C allele appeared in higher frequency in the suicide group vs control group (C/C genotype: control:16%, suicide:26%; C allele: control:42%, suicide:49%). TPH gene is located on the short arm of chromosome 11 (11p14-p15.3) and contains an adenine/cytosine transversion at nucleotide 218 in intron 7. In this study we examined the TPH A218C polymorphism in the control and the suicide attempted group. We found, that C/C genotype and the C allele are in a higher frequency in the group with suicide attempts (control:0 and 37%, suicide:8 and 45%). 2). Attention is seldom drawn to the many psychodynamic and sociopsychological similarities between suicide and euthanasia. Our investigation consider euthanasia a "projective", "transferred" form of suicide. The acceptonce of euthanasia may serve as an intrafamiliar socialisation model, just like a suicidal pattern even, in a complex way; the psychological and psychopathologic/psychiatric factors must be considered, only after this in done can euthanasia be the subject of social debate.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Pszichobiológia, öngyilkosság, eutanázia, öröklés, szociálpszichológia
Subjects: R Medicine / orvostudomány > RC Internal medicine / belgyógyászat > RC0321 Neuroscience. Biological psychiatry. Neuropsychiatry / idegkórtan, neurológia, pszichiátria
Depositing User: Mr. Andras Holl
Date Deposited: 01 May 2009 07:21
Last Modified: 01 Dec 2010 00:49
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/69

Actions (login required)

Edit Item Edit Item