REAL

A kaboldi uradalom és a kaboldi báróság 15–16. századi története

Csermelyi, József (2017) A kaboldi uradalom és a kaboldi báróság 15–16. századi története. TURUL. ISSN 1216-7258 (Submitted)

[img]
Preview
Text
Kabold-tanulmány_v3.pdf

Download (562kB) | Preview

Abstract

A 15–16. századi kaboldi uradalomtörténet, azaz a Weispriach-korszak áttekintése számos aspektusból, de elsősorban genealógiai téren hoz újdonságokat, tisztázza, hogyan jutott az uradalom a Weispriach család kezébe, majd hogyan került tőlük Choron Jánoshoz, leszámolva az osztrák szakirodalomban régóta létező, ám tévesnek bizonyult Weispriach-Choron rokonságelmélettel. Emellett a magyarországi örökös főrendiség további kutatásában szolgálhatnak hasznos adalékul a kaboldi báróságról leírtak, amely a Freiherrschaft, a német tartományokra jellemző bárói cím késő középkori magyarországi megjelenésének egy újabb példája. Várostörténeti szempontból fontos megállapítás, hogy Kabold 15. századi mezővárossá fejlődését a korabeli kútfők nem támasztják alá. Remélhetőleg a földrajzi viszonyok és a borszállítással kapcsolatos források vizsgálata az adatszegénység ellenére némi betekintést nyújt az uradalom késő középkori-kora újkori gazdasági helyzetébe. Fentiekben láthatóvá vált, hogy Nyugat-Magyarország 15–16. századi történetében még számos tisztázatlan kérdés vár megválaszolásra.

Item Type: Article
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BR Christianity / kereszténység > BR140-1510 History / egyháztörténet
D History General and Old World / történelem > D3 Mediaeval History / középkor története
D History General and Old World / történelem > DN Middle Europe / Közép-Európa > DN1 Hungary / Magyarország
Depositing User: József Csermelyi
Date Deposited: 22 Dec 2017 15:03
Last Modified: 22 Dec 2017 15:03
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/71584

Actions (login required)

Edit Item Edit Item