REAL

Elhízott gyermekek étrendjének kiegészítése napi 1000 mg alfa-linolénsavval. Placebóval kontrollált, kettôsen vakvizsgálat = Dietary supplementation of obese children with 1000 mg alpha-linolenic acid per day: a placebo-controlled double blind study.

Lohner, Szimonetta and Marosvölgyi, Tamás and Burus, István and Schmidt, János and Molnár, Dénes and Decsi, Tamás (2007) Elhízott gyermekek étrendjének kiegészítése napi 1000 mg alfa-linolénsavval. Placebóval kontrollált, kettôsen vakvizsgálat = Dietary supplementation of obese children with 1000 mg alpha-linolenic acid per day: a placebo-controlled double blind study. Orvosi Hetilap, 148 (32). pp. 1499-1503. ISSN 0030-6002

[img] Text
oh.2007.28015.pdf
Restricted to Repository staff only until 31 August 2027.

Download (119kB)

Abstract

Az omega-3 zsírsav fogyasztásának növelése kedvező hatású lehet a fokozott cardiovascularis kockázatú személyek, köztük az elhízottak számára. A kedvező hatások létrejöttének feltétele az omega-3 zsírsavaknak a szervezet plazmalipideibe történő beépülése, azonban a gyermekkorban ehhez szükséges szupplementációs dózisra vonatkozóan igen kevés adat áll rendelkezésre. A jelen vizsgálatunk célja napi 1000 mg alfa-linolénsavval kiegészített étrend a plazmalipidek zsírsavösszetételére kifejtett hatásának vizsgálata volt elhízott gyermekekben. Személyek és módszerek: Ebben a placebóval kontrollált, keresztező önkontrollos, 2 × 6 hétig tartó vizsgálatban a részt vevő 9 elhízott gyermek (életkor: 13,1 [±2,5] év, testtömegindex: 31,2 [±6,2] kg/m <sup>2</sup> , medián [IQR]) étrendjébe speciális takarmánnyal etetett tyúkoktól származó napi 1 tojást és 50 g csirkehúst építettünk be, amivel napi 1000 mg alfa-linolénsav bevitelét tudtuk biztosítani. A plazmalipidek zsírsavösszetételét nagy felbontóképességű kapilláris gáz-folyadék kromatográfiával határoztuk meg. Eredmények: Az alfa-linolénsav-értékek emelkedő tendenciája volt megfigyelhető az alfa-linolénsavval történő szupplementációt követően a foszfolipid-, a triacil-glicerin- és a szterol-észter-frakcióban egyaránt, azonban egyik frakcióban sem volt a változás szignifikáns. A nem észterifikált zsírsavfrakcióban az alfa-linolénsav értékei szignifikánsan emelkedtek (0,11 [0,08] szemben 0,14 [0,20], tömeg%, p < 0,05), jelezve az alfa-linolénsav plazmalipidekben történő feldúsulásának a kezdetét. Következtetés: Az elhízott gyermekekben az étrend 6 héten keresztül napi 1000 mg alfa-linolénsavval történő kiegészítése csak a plazma nem észterifikált zsírsavaiban növelte szignifikánsan az omega-3 zsírsavak arányát, az észterifikált frakciókban nem volt szignifikáns hatás. Elhízott gyermekekben az omega-3-zsírsavellátottság befolyásolásához az alfa-linolénsav-szupplementáció dózisának 1 g/nap fölé történő növelése tűnik szükségesnek. | Introduction: Enhanced dietary intake of omega-3 fatty acids may benefit persons with increased cardiovascular risk, among them obese subjects. Incorporation of omega-3 fatty acids into the plasma lipids is a prerequisite to achieve the favorable effects; however, only very few data are available on the dose of omega-3 fatty acid supplementation in children. The aim of our study was to examine the effects of the consumption of a diet supplemented with 1000 mg alpha-linolenic acid daily on plasma lipids in obese children. Methods: In this two times six-week-long, placebo-controlled, crossover study, 9 obese children (age: 13.1 [2.5] years, body mass index: 31.2 [6.2] kg/m <sup>2</sup> ), median [IQR]) incorporated into their diet one egg and one meatball (50 g) per day from hens fed diets containing flaxseed oil, i.e. supplementary dietary intake of 1000 mg alpha-linolenic acid per day was provided. The fatty acid composition of plasma lipids was determined by high-resolution gas-liquid chromatography. Results: Tendencies of increase were observed in the alpha-linolenic acid content of plasma lipids in the phospholipid, triacyl-glicerine and sterol-ester fractions after the supplementation with alpha-linolenic acid. In the non-esterified fatty acid fraction, the values of alpha-linolenic acid were significantly higher after the supplementation (0.11 [0.08] versus 0.14 [0.20], % weight/weight, p < 0.05), indicating the beginning of the accumulation of alpha-linolenic acid in plasma lipids. Conclusion: In obese children a six-week-long supplementation of the diet with 1000 mg alpha-linolenic acid per day increased significantly the contribution of omega-3 fatty acids only to the non-esterified fatty acids of plasma lipids, but had no significant effect on the esterified fractions. Increase of the dose of supplementation may be needed to influence omega-3 fatty acid status in obese children.

Item Type: Article
Additional Information: Együttműködési megállapodás alapján archiválva
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
Depositing User: Violetta Baliga
Date Deposited: 01 Mar 2018 15:01
Last Modified: 20 Sep 2018 13:30
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/75223

Actions (login required)

Edit Item Edit Item