REAL

Táplálkozási vizsgálat Magyarországon, 2003–2004. Mikro-tápanyagok: ásványi sók = Hungarian national dietary survey, 2003–2004: Micro-nutrients: minerals

Biró, Lajos and Zajkás, Gábor and Greiner, Erika and Szórád, Ildikó and Varga, Anna and Domonkos, Andrea and Ágoston, Helga and Balázs, Anikó and Mozsáry, Erzsébet and Vitrai, József and Hermann, Dóra and Boros, Julianna and Németh, Renáta and Kéki, Zsuzsanna and Martos, Éva (2007) Táplálkozási vizsgálat Magyarországon, 2003–2004. Mikro-tápanyagok: ásványi sók = Hungarian national dietary survey, 2003–2004: Micro-nutrients: minerals. Orvosi Hetilap, 148 (15). pp. 703-708. ISSN 0030-6002 (print); 1788-6120 (online)

[img] Text
oh.2007.28017.pdf
Restricted to Repository staff only until 30 April 2027.

Download (185kB)

Abstract

A 3. Országos Táplálkozási Vizsgálatban az adatgyűjtésre 2003-ban, az eredmények értékelésére 2004–2005-ben került sor. A 19 éven felüli lakosság 1179 főből álló mintájának energia- és tápanyagbeviteléről az Orvosi Hetilap 2005. év 34. számában jelent meg beszámoló, a jelen közlemény a mikrotápanyagok közül az ásványi sók beviteléről szól. Az eredményeket a szerzők elsősorban a két korábbi hazai táplálkozási vizsgálat adataival összehasonlítva, valamint magyar és nemzetközi ajánlásokhoz viszonyítva értékelték. Az ásványi anyagokat illetően kedvezőnek ítélhető a mindkét nemben megfelelő átlagos magnézium-, valamint a férfiak esetében az ajánlást kielégítő vas-, cink- és rézbevitel. Kedvezőtlen a mindkét nemben elégtelen kalcium- és a túlzott foszforbevitel, valamint a kalcium- és foszforbevitel aránytalansága. A kedvezőtlen eredmények közé tartozik a nők elégtelen vas-, cink- és rézbevitele, valamint a mindkét nemben rendkívül nagy nátriumbevitel. A szerzők hangsúlyozzák az egészséges táplálkozás elterjesztésének és az élelmiszeriparral való együttműködésnek a fontosságát az ásványianyag-hiányok megelőzése érdekében. In the course of the 3rd national nutritional survey data were collected in 2003, and the paper on the energy and nutrition intake of a sample group consisting of 1179 people all aged above 19, was published in the Hungarian Medical Journal (Vol. 146, No. 34, 2005). The present paper focuses on one group of micronutrients, namely the minerals’ intake. The authors evaluated the results mainly in comparison with the data of the two previous Hungarian national surveys, and the international and national recommendations. The average magnesium intake was considered adequate in both sexes, while iron, zinc and copper intakes also met the recommended level in men. On the other hand, the insufficient calcium and the excessive phosphorus intakes, as well as the disproportionate calcium-phosphorus ratio in both sexes are unfavourable facts. The adverse results include insufficient iron, zinc and copper intake in women and the excessive sodium intake in both sexes, as well. The authors emphasize the importance of spreading the principles of healthy nutrition as well as co-operating with the food industry in order to prevent the occurrence of mineral nutrients deficiency.

Item Type: Article
Additional Information: Együttműködési megállapodás alapján archiválva
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
Depositing User: Violetta Baliga
Date Deposited: 01 Mar 2018 13:19
Last Modified: 16 Apr 2019 10:34
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/75225

Actions (login required)

Edit Item Edit Item