REAL

A szénhidrátszegény transzferrin szintje a magyarországi népességben a nem és kor viszonylatában = The level of carbohydrate-deficient transferrin according to the age and sex in Hungary

Szabó, György and Környei, László and Keller, Éva and Lengyel, Gabriella and Fehér, János (2007) A szénhidrátszegény transzferrin szintje a magyarországi népességben a nem és kor viszonylatában = The level of carbohydrate-deficient transferrin according to the age and sex in Hungary. Orvosi Hetilap, 148 (30). pp. 1409-1413. ISSN 0030-6002 (print); 1788-6120 (online)

[img] Text
oh.2007.28167.pdf
Restricted to Repository staff only until 31 July 2027.

Download (287kB)

Abstract

A rendszeres alkoholfogyasztás mennyiségének a megítélése a beteg anamnézisfelvételekor a beteg elmondása alapján rögzíthető adat. Sok esetben azonban a betegek az alkoholfogyasztás mértékét érdemlegesen nem közlik orvosukkal, bizonyos esetekben egyszerűen eltitkolják. Ilyenkor a szénhidrátszegény transzferrin (CDT) mennyiségének meghatározása segíthet. Célkitűzés: A szénhidrátszegény transzferrin szintjének meghatározása egészséges populációban. Módszerek: A szerzők vizsgálataikat egy magyarországi település (Enese) lakosainak körében végezték. 409 beteg (átlagéletkor: 49,7 év) adatait dolgoztuk fel. Közülük 204 volt férfi (átlagéletkor: 49,3 év) és 205 nő (átlagéletkor: 50,3 év). A vizsgált egyéneket két csoportra osztottuk: 1. alkoholos italt nem vagy csak kismértékben (napi 40 g alatt) fogyasztók; illetve 2. napi 40–60 g-nak megfelelő, úgynevezett társasági ivók csoportjára. A szénhidrátszegény transzferrin mennyiségét immunturbidimetriás módszerrel, Roche/Hitachi Modular P 912 automata készülékkel (Roche, USA) mérték. Eredmények: A CDT értéke alkoholos italt nem vagy csak kis mennyiségben fogyasztók esetében a kor előrehaladtával fokozatosan nő. 45–65 éves korban szignifikánsan magasabb, mint a 25 év alattiak értéke. Nők esetén a fiatalabb, 45 év alatti korosztályban nagyobb értéket találtak, mint férfiaknál. A társasági ivóknál (napi 40–60 g-nak megfelelő alkoholos italfogyasztás esetén) az értékek minden esetben magasabbak voltak, mint az alkoholt nem fogyasztók esetén, a 45–65 éves korcsoportban pedig szignifikánsan nagyobb szintet találtak, mint a fiatalabb korosztályban. Közöttük a férfiak esetén volt jelentősen magasabb az érték a nőkhöz viszonyítva. Következtetés: A CDT-szint a korral mérsékelten emelkedik, a társasági alkoholfogyasztás is növeli az értéket. The quantity of usual alcohol consumption is a concrete date which can be determined at the anamnesis of patients according to the patientdoctor discussion. In many cases the patients do not inform the doctors in details, in some cases they do want to take it in secret. In these cases the carbohydrate-deficient transferrin can be the most realiable indicator. Aim of the study: determination of the concentration of CDT in healthy population. Methods: The authors carried out their investigations in a small Hungarian town (Enese). 409 individuals (mean age: 49,7 years) were involved in the trial. Among them 204 men (mean age: 49,3) and 205 women (mean age: 50,3 years) were found. The persons were divided into two parts: 1. those who do not drink alcoholic beverages at all or only in small quantities (< 40 g/day) and 2. those who drink about 40–60 g alcohol/day, as so-called social drinkers. The quantity of CDT was measured by turbidimetric methods with Roche/Hitachi Modular P 912 automatic equipment (Roche, USA). Results: The values of CDT increased with the age of persons in parallel, it was significantly higher in the individuals with the age of 45–65 than in those below 25 years. In female persons under 45 they found significantly lower levels than in male individuals. In social drinkers (between 40–60 g alcohol/day) the values were higher in all the ages, than in persons not drinking alcoholic beverages, and in the age between 45–65 the levels were significantly higher than in the youngers. Among them men had higher values than women. Conclusions: The value of CDT increases with the age, social alcoholic consumption does enhance the concentration, too.

Item Type: Article
Additional Information: Együttműködési megállapodás alapján archiválva
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
Depositing User: Violetta Baliga
Date Deposited: 22 May 2019 09:19
Last Modified: 22 May 2019 10:03
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/75768

Actions (login required)

Edit Item Edit Item