REAL

A méhen belüli fogóreflex-aktivitás a magzat viselkedésének egyik eleme (A fogóreflex-aktivitás a magzati etológia része) = Grasping reflex activity in utero is one element of fetal behavior (Grasping activity is a part of fetal ethology)

Jakobovits, Ákos (2007) A méhen belüli fogóreflex-aktivitás a magzat viselkedésének egyik eleme (A fogóreflex-aktivitás a magzati etológia része) = Grasping reflex activity in utero is one element of fetal behavior (Grasping activity is a part of fetal ethology). Orvosi Hetilap, 148 (35). pp. 1673-1675. ISSN 0030-6002

[img] Text
oh.2007.28089.pdf
Restricted to Repository staff only until 30 September 2027.

Download (204kB)

Abstract

Ismeretes, hogy az újszülöttek, illetve a csecsemők néhány hónapos korig a kezük ügyébe kerülő testrészeket és tárgyakat megfogják. A szerző rutin-ultrahangvizsgálatok során az utolsó trimeszterben lévő magzatok fogóreflexének érvényesülését a méhben véletlenszerűen figyelte meg. Hat magzat a köldökzsinórját, egy a scrotumát és egy a péniszét fogta meg. Színkódolt Doppler ultrahangkészülékkel vizsgálva, az arteria umbilicalis véráramlás-sebesség hullámformáiban a leszorítás másodpercekig tartó átmeneti zavart okozott. Ezután a magzatok a köldökzsinórt elengedték. A napokkal-hetekkel később világra jött újszülöttek egészségesek voltak. A szerző következtetése, hogy a magzat fogóreflexének aktivitása csupán egy ártalmatlan, átmeneti epizód a magzat életében. A fogóreflexnek csupán etológiai jelentősége van, bizonyítja a prae- és postnatalis aktivitás átmenetét. A fogóreflex sztereotip ismétlődése a magzatokban, újszülöttekben és csecsemőkben bizonyíték a genetikailag örökölt mivoltra. | It is well known the newborns and infants activity include touching and grasping of various surrounding things lasting some months in postnatal period. The study involved observation of fetal grasping reflex during last trimester of pregnancy. The author was able to observe 6 episodes of grasping the umbilical cord in an other fetus grasping his scrotum, and another of his penis. When checked with Doppler sonography flow velocity waveforms of umbilical artery were disturbed temporarily. All fetuses were born some days or weeks later in good condition. Grasping reflex is an innocious transitory episode from prenatal to postnatal life, without adverse sequalae. It is only one aspect of fetal behavior, and proof of its hereditary nature.

Item Type: Article
Additional Information: Együttműködési megállapodás alapján archiválva
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
Depositing User: Violetta Baliga
Date Deposited: 12 Dec 2018 13:51
Last Modified: 12 Dec 2018 13:51
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/76761

Actions (login required)

Edit Item Edit Item