REAL

Az élelmiszerek rosttartalmának antioxidáns hatása = Antioxidant effect of the fibre content of foods

Mézes, Miklós and Erdélyi, Márta (2018) Az élelmiszerek rosttartalmának antioxidáns hatása = Antioxidant effect of the fibre content of foods. Orvosi Hetilap, 159 (18). pp. 709-712. ISSN 0030-6002

[img]
Preview
Text
650.2018.30953.pdf

Download (152kB) | Preview

Abstract

Absztrakt: Az antioxidánsok az egészségre számos kedvező hatással rendelkeznek, amelyek közül napjainkig kevés figyelem irányult az élelmi rost antioxidáns tulajdonságaira. Az élelmi rost antioxidáns hatása mögött az azt alkotó poliszacharidkomplexhez kapcsolt polifenolvegyületek állnak, amelyek a bélcsatornában felszabadulva fejtik ki hatásukat. Növényi sejtfalból izoláltak egy, az előbbiektől eltérő molekulát, a kalcium-fruktoborátot, amelynek szintén van antioxidáns kapacitása, annak aktív komponense azonban a bór. Számos olyan élelmiszer és élelmiszeripari melléktermék ismert, amelynek jelentős antioxidáns élelmirost-tartalma van, így ezek is hozzájárulhatnak a bélcsatorna, ennek révén a szervezet antioxidáns védelméhez. Ilyenek például a gabonamagvak, a káposzta, a kávébab és a guáva, vagy a melléktermékek közül a szőlőtörköly. Az antioxidáns élelmi rost polifenolvegyületei az egyes növényekben eltérőek, így azok antioxidáns kapacitása is változó, de grammonként hozzávetőlegesen 50–100 mg DL-α-tokoferollal egyenértékűek. Ez olyan számottevő antioxidáns kapacitás, amely alkalmassá teszi az antioxidáns élelmi rostot egyes, bizonyítottan oxidatív stressz által kiváltott betegségek, így például az atherosclerosis, egyéb cardiovascularis kórképek vagy a colorectalis carcinoma elleni prevencióban. Orv. Hetil. 2018; 159(18): 709–712. | Abstract: Antioxidants have some health benefit, but up to now there was less attention paid to the antioxidant properties of dietary fibre. The antioxidant effect of dietary fibre is based on the polyphenol compounds bound to polysaccharide complexes, which are released in the gut and functioning as antioxidants. Another type of antioxidant, calcium fructoborate was also isolated from plant cell wall. It has a marked antioxidant capacity, however, its active component is not a polyphenol, but the boron. There are lots of food plants which have relatively high antioxidant dietary fibre content, thus they support the antioxidant defence of the gastrointestinal tract, and consequently the whole body. The important ones in human nutrition are for instance cereal grains, cabbage, grape pomace, coffee bean or guava. There are different polyphenol compounds in the antioxidant dietary fibres in the plants, therefore their antioxidant capacity varies, but it is approximately equivalent to 50–100 mg DL-α-tocopherol per gram. This antioxidant capacity is considerable, and would be suitable for the prevention of some, oxidative stress-related diseases, such as atherosclerosis or other cardiovascular diseases, and colorectal carcinoma. Orv Hetil. 2018; 159(18): 709–712.

Item Type: Article
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
Depositing User: Ágnes Sallai
Date Deposited: 28 Jun 2018 06:34
Last Modified: 31 May 2019 23:15
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/80063

Actions (login required)

Edit Item Edit Item