REAL

Emlékeink lenyomatainak információbiztonsága. Hogyan őrizhetőek meg és írhatóak át emlékeink a digitális korban? = Information Security Regarding the Imprint of Our Memories How Can They Be Preserved and Transcribed in Digital Age?

Kollár, Csaba (2017) Emlékeink lenyomatainak információbiztonsága. Hogyan őrizhetőek meg és írhatóak át emlékeink a digitális korban? = Information Security Regarding the Imprint of Our Memories How Can They Be Preserved and Transcribed in Digital Age? POLGÁRI SZEMLE: GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALMI FOLYÓIRAT, 13 (4-6). pp. 173-183. ISSN 1786-6553

[img]
Preview
Text
PSZ 2017. 4-6.szam_v15_beliv_14.pdf

Download (115kB) | Preview

Abstract

A digitális kort megelőző korokban emlékeink lenyomatai viszonylag biztonságban voltak. A tárgyakra vigyáztak, megvédték azokat a természeti károktól, mentették a háborúk és a vándorlások során, s így a képek, fényképek, írások, használati és egyéb tárgyak számos generáció számára jelentették a családi, a közösségi, de akár a nemzeti emlékezés biztos tárgyi bizonyítékait. A digitális korban ugyan a klasszikus emlékek megmaradtak, de arányait tekintve a digitális eszközökkel előállított és/vagy rögzített lenyomatok kerültek túlsúlyba. A lenyomatok egyfelől sokkal könnyebben készíthetőek el, másfelől sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve. Igaz, hogy ami egyszer a hálózatra felkerült, az gyakorlatilag örökre ott marad, mint egyfajta digitális lenyomat, de ezen dokumentumaink fölött elveszíthetjük a kontrollt, a tulajdont. A tanulmány – mely szekunder források elemzésén alapszik – bemutatja emlékeink lenyomatainak alapvető humán információbiztonsági lehetőségeit és módszereit, valamint a közeljövőben elterjedő technikákra épülő emlékbizonytalanság útjait is.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: információbiztonság, emlékek, digitális kor
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HM Sociology / társadalomkutatás
Depositing User: Andrea Paár
Date Deposited: 28 May 2018 08:07
Last Modified: 28 May 2018 08:07
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/80108

Actions (login required)

Edit Item Edit Item