Fritz, Péter and Katona, Sára and Ignits, Dóra (2018) A szénhidrátok táplálkozás-élettani hatásai és a sporttáplálkozásban betöltött szerepük = The nutritional and physiological effect of carbohydrates, their influences on sports nutrition. recreation, 8 (2). pp. 10-14. ISSN 2064-4981
|
Text
2018 8-2 sportt.pdf Download (761kB) | Preview |
Abstract
A szénhidrátok olyan makronutriensek, melyek a sejtek elsődleges energiaforrásai. A becsült átlagos szükségletet az agy glükózfelhasználása alapján számolják, így a javasolt minimum beviteli mennyiség 130 g/nap felnőttek számára. A nem emészthető szénhidrátok közé a diétás rostok tartoznak, melyek előnyös fiziológiás hatásokkal bírnak az emberi szervezet számára, befolyással vannak a glikémiás kontrollra, diabetesre és vérzsírszintekre. Az elégséges rostbeviteli értéket 25-28 g/nap között határozták meg a 19-50 éves felnőttek számára. A megfelelő szénhidrátbevitel nagy figyelmet kap a sporttáplálkozás területén, ugyanis nagy intenzitású edzés esetén az izomglikogén nyújtja a legfőbb energiaforrást. Sportolók számára a javasolt napi szénhidrát mennyisége általában 5-12 g/ttkg. A verseny előtti szénhidráttöltés 36-48 órával a megmérettetés előtt elkezdődik, melynek pontos szénhidrát- beviteli javaslata függ a terhelés időtartamától és intenzitásától. A testedzés időbeni terjedelme fontos tényező abból a szempontból, hogy kell-e szénhidrátot pótolni sportolás közben vagy sem.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | szénhidrát, sportteljesítmény, szénhidrátbevitel, szénhidráttöltés |
Subjects: | Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz > QH301 Biology / biológia > QH3011 Biochemistry / biokémia |
Depositing User: | Dr. Zoltán Szatmári |
Date Deposited: | 13 Aug 2018 13:19 |
Last Modified: | 22 Mar 2019 07:28 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/82680 |
Actions (login required)
Edit Item |