REAL

A nemi különbségek és az életkor hatása az immunreaktivitásra a szervezetet ért sérülések után = Effect of age and the sexual differences on the immuno-reactivity following injury

Hamar, János and Fűrész, József and Illyés, György and Szokoly, Miklós and Tóth, Balázs (2008) A nemi különbségek és az életkor hatása az immunreaktivitásra a szervezetet ért sérülések után = Effect of age and the sexual differences on the immuno-reactivity following injury. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
42901_ZJ1.pdf

Download (26kB)

Abstract

A nemi különbségek és az életkor hatása az immunreaktivitásra a szervezetet ért sérülések után. A kutatásokban a vázizom iszkémia-reperfúzió hatását vizsgáltuk az immunsejtek funkcióváltozásaira és az oxidatív stressz paramétereire mind humán, mind állatkíséreltekben. Fontosabb kutatási eredmények: Az állatkísérletekben az egyes kísérleti csoportok között nem volt különbség a granulocyta funkciókat illetően sem az életkor sem pedig a nem tekintetében. A lipid peroxidáció mértéke nőstény állatokban fokozottabb volt, ugyanakkor az antioxidáns kapacitás is nagyobb volt a reperfúzió során. Az iszkémiás prekondícionálás nemtől és kortól függetlenül fokozta a plazma antioxidáns kapacitását a reperfúzió kezdetén és 24 óra után is. A humán mérésekben a granulocyta-thrombocyta komplexek száma csökken a reperfúzió kezdetén és függ az iszkémia időtartamától, ugyanakkor a thrombocyta aggregáció nem változott. Az oxidatív stressz paramétere nem változott a reperfúzió során, ugyanakkor az antioxidáns kapacitás a plazmában csökkent. Következtetések: A speciálisan kezelt (kasztrált, hormonkezelt) állatoknál lehet nemtől függő különbség a gyulladásos válaszban, de ezt a normál populáción végzett mérések nem igazolták. A humán mérések megerősítették az oxidatív stressz fontos szerepét az izom reperfúziós károsodásával járó állapotokban, bár ezt a védekező mechanizmusok kompenzálni képesek. | Role of age and gender differences on the immunoreactivity after injuries of the body. Effect of ischemia-reperfusion of the skeletal muscle on the immune cell functions and on the oxidative stress was investigated in animal and human studies. Main results: In the animal studies there were no major differences among the different experimental groups concerning gender and age differences. The extent of lipid peroxidation was higher in female animals, however, antioxidant capacity was also higher during reperfusion. Ischemic preconditioning increased plasma antioxidant capacity at early reperfusion and 24 hours later. In human studies the number of granulocyte-thrombocyte complexes decreased during early reperfusion and they were indirectly proportional with the duration of ischemia. Aggregation of thrombocytes did not change. Parameters of oxidative stress did not change during reperfusion and but antioxidant capacity decreased in plasma. No gender differences were seen in these parameters. Conclusions: In specially composed experimental conditions (castration, hormone treatment) there might be differences in various biological parameters, however, our studies carried out on normal populations, do not support this theory. Our human studies support the role of oxidative stress in muscle reperfusion injury, however, antioxidant mechanisms can compensate these changes.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Mozgásszervi Betegségek Kutatása
Subjects: R Medicine / orvostudomány > RB Pathology / patológia, kórtan
Depositing User: Mr. Andras Holl
Date Deposited: 08 May 2009 11:00
Last Modified: 30 Nov 2010 21:08
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/835

Actions (login required)

Edit Item Edit Item