REAL

A karancslapujtői honfoglalás kori öv és mordvinföldi „hasonmása”. A karancslapujtői típusú övveretek kelet-európai elterjedése

Zelencova, Olga and Saprykina, Irina and Türk, Attila Antal (2018) A karancslapujtői honfoglalás kori öv és mordvinföldi „hasonmása”. A karancslapujtői típusú övveretek kelet-európai elterjedése. In: Relationes rerum Régészeti tanulmányok Nagy Margit tiszteletére. Studia ad Archaeologiam Pazmaniensia (10). Archaeolingua, Budapest, pp. 689-720. ISBN 978-615-5766-13-8 (In Press)

[img] Text
Türk.pdf - Published Version
Restricted to Repository staff only

Download (11MB) | Request a copy

Abstract

A dolgozat a karancslapujtői honfoglalás kori övkészletet és annak kelet-európai párhuzamait foglalja össze. A szakirodalomban a karancslapujtői 1. sír ritka és speciális kialakítású övkészletét, a Dienes István által felismert és 1964-ben közölt mordvinföldi hasonmása (Krjukovo Kuzsnovo 505. sír) alapján többnyire a honfoglalás kori hagyaték Volga-vidéki kapcsolatrendszerének lenyomataként értékelték. Jelen munka részletesen bemutatja a két sír övkészletét és kísérőleleteit, valamint a tipológiai hasonlóságon túlmenően anyagösszetételi vizsgálatok segítségével igyekszik feltárni és értelmezni kapcsolatuk lehetőségét. Ma már öt kelet-európai lelőhelyről van adatunk karancslapujtői típusú övveretekről és ez új megvilágításba helyez(het)i a tárgytípust: a korai magyar történelem szempontjából valamennyi nagyobb és releváns régióból (és továbbra is csak onnan) ismerünk már ilyen leleteket.

Item Type: Book Section
Subjects: C Auxiliary Sciences of History / történeti segédtudományok > CC Archaeology / régészet
Depositing User: Dr. Attila Türk
Date Deposited: 26 Sep 2018 19:12
Last Modified: 26 Sep 2018 19:12
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/85508

Actions (login required)

Edit Item Edit Item