REAL

Adalékok Janus Pannonius dicskölteményeinek értelmezéséhez Kommentár helyett

Dalloul, Zaynab (2018) Adalékok Janus Pannonius dicskölteményeinek értelmezéséhez Kommentár helyett. Other thesis, Országos Széchényi Könyvtár.

[img]
Preview
Text
Bolyai_Janus_kommentar_Panegyrici_DZ.pdf

Download (612kB) | Preview

Abstract

Janus Pannonius összes művei modern kritikai kiadásának harmadik kötete, a Carmina epica, 2018-ban jelent meg, és a Marcellus-panegyricus kivételével tartalmazza a költő valamennyi dicsőítő költeményét a szöveghagyománnyal, a -variánsokkal és a similiával együtt. A Janus Pannonius szöveghagyományt illetően igen alaposan tájékozódhatunk a szakirodalom segítségével, ezért tanulmányomban csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a jelenlegi, 3 kötetes kiadás, amelynek a Carmina epica a legfrissebb darabja, hiánypótló műnek tekinthető, tudniillik a Janus-filológia történetében az utolsó olyan vállalkozás, amely Janus összes műveinek kritikai igényű kiadását szerette volna megvalósítani, a 18. század végén realizálódott. A modern kritikai edíció készítése során az ELTE-kutatócsoport munkatársaiban felmerült egy, a Janus Pannonius összes műveihez készítendő átfogó kommentár megjelentetésének ötlete is, amely azonban időhiány, valamint a téma rendkívül alapos és időigényes kutatásokat igénylő mivolta miatt egyelőre még nem készült el. Ez a cikk adalékokat tartalmaz a majdan reményeink szerint megjelenő kommentárhoz.

Item Type: Thesis (Other)
Subjects: P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > PA Classical philology / klasszika-filológia > PA20 Latin / latin filológia
Depositing User: Dr. Zaynab Dalloul
Date Deposited: 29 Sep 2018 09:17
Last Modified: 29 Sep 2018 09:17
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/85986

Actions (login required)

Edit Item Edit Item