REAL

A főúri lakóhelyek nagykonyháinak építészeti kialakítása a 18–19. században

Fekete J., Csaba (2018) A főúri lakóhelyek nagykonyháinak építészeti kialakítása a 18–19. században. Építés - Építészettudomány, 46 (3-4). pp. 319-350. ISSN 0013-9661

[img]
Preview
Text
096.2018.009.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

A 18–19. századi urasági nagykonyhák építészeti kialakítása a füstelvezető szerkezetekkel tagolt térformából a füstmentesítést lehetővé tevő tüzelőberendezések révén a tagolatlan térforma alkalmazása és a funkcionális elkülönülés irányába fejlődött. A beépített tüzelőberendezések és a technikai felszereltség fejlődése, az egészséges vízvétel lehetőségének megteremtése biztosította a konyhák korszerűségét, amely révén az ételkészítés módozataihoz, a főúri étkezési szokások megváltozásához alkalmazkodni volt képes, ugyanakkor a korszak technikai vívmányai is befolyásolták az étkezési szokásokat. A hagyományos tűzpadka-kemence-katlan együttesét az 1840-es évektől beépített, csempézett takaréktűzhely váltotta fel. Az 1870-es évektől a takaréktűzhely vasból készült, zománcozott változata is elterjedt, majd a 19–20. század fordulójától a hagyományos fatüzelésű kialakítást a gázüzem korszerűsítette. A 20. századra a funkcionális differenciálás és specializálódás révén – egy-egy főúri lakóhelyen belül – a konyhák és a körülöttük lévő kiszolgáló rendeltetések önálló, a társasági funkciókhoz és a lakórendeltetésekhez változatos közlekedőrendszerrel kapcsolódó funkcionális csoportot alkottak.

Item Type: Article
Subjects: N Fine Arts / képzőművészet > NA Architecture / építészet
N Fine Arts / képzőművészet > NX Arts in general / művészetek általában > NX4 Art history and criticism / művészettörténet, műkritika
Depositing User: László Sallai-Tóth
Date Deposited: 02 Oct 2018 10:39
Last Modified: 30 Sep 2019 23:16
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/86515

Actions (login required)

Edit Item Edit Item