REAL

Az 1566-os szigeti ostrom és Zrínyi Miklós a magyarországi irodalomban

Tüskés, Gábor (2018) Az 1566-os szigeti ostrom és Zrínyi Miklós a magyarországi irodalomban. In: A századelő gondolkodói. Magyar Napló, pp. 636-644.

[img]
Preview
Text
tuskes.pdf - Published Version

Download (487kB) | Preview

Abstract

A szigeti vár 1566-os ostromának emléke – az 1526-os mohácsi csata és az 1552-es egri ostrom emlékével együtt – a lehető legszorosabban összefonódott a százötven éves magyarországi oszmán hódítás történetével. Mohács és Eger mellett Sziget a XVI. századi magyar történelem harmadik reprezentatív emlékezethelye, s bizonyos értelemben Mohács szimbolikus ellenpárja. A vár, az ostrom és a védők, köztük mindenekelőtt Zrínyi együttesen alkotják a hagyomány kiindulópontját. A szigeti ostrom a törökellenes harcok irodalmi feldolgozásainak egyik legjelentősebb témája a XVI–XVII. századi Közép-Európában, mely azt követően is mély nyomot hagyott a magyar, a horvát és a német irodalomban, historiográfiában és képzőművészetben.

Item Type: Book Section
Subjects: D History General and Old World / történelem > DN Middle Europe / Közép-Európa > DN1 Hungary / Magyarország
P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > PH Finno-Ugrian, Basque languages and literatures / finnugor és baszk nyelvek és irodalom > PH04 Hungarian language and literature / magyar nyelv és irodalom
Depositing User: Dr. Gábor Tüskés
Date Deposited: 10 Dec 2018 12:47
Last Modified: 01 Dec 2020 00:15
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/88334

Actions (login required)

Edit Item Edit Item