REAL

A vitaminok szerepe a sporttáplálkozásban = Vitamins in sport

Fritz, Péter and Kiss, Anna and Pfeiffer, Laura (2018) A vitaminok szerepe a sporttáplálkozásban = Vitamins in sport. recreation, 8 (4). ISSN 2064-4981

[img]
Preview
Text
cikk1-A vitaminok szerepe a sporttáplálkozásban Vitamins in sport.pdf

Download (733kB) | Preview

Abstract

összefoglalás: A vitaminok az anyagcsere-folyamatok minden fázisában fontos szerepet töltenek be, többek között a hemoglobinszintézisben, a csontok egészségének megőrzésében, az immunrendszer normál működésének fenntartásában, valamint az oxidatív stressz elleni védekezésben. Edzés és sérülések után segítenek a regenerációban és az izomszövet helyreállításában. A rendszeres közepes-nagy intenzitású fizikai aktivitás, a folytonos fokozott edzésterhelés, a szervezet extrém igénybevétele a vitaminszükségletet módosíthatja. A táplálékkal felvett mikrotápanyagok mennyisége és minősége döntő befolyással bír a teljesítőképességre, a sportolók körében gyakori az elégtelen D-vitamin- és B-vitamin-bevitel, továbbá irodalmi adatok szerint az antioxidáns hatású vitaminok bevitele sem éri el a minimális vitaminszükségletet a sportolók nagy hányadánál. Az elégtelen vitaminbevitelből adódó hiánybetegségek kialakulására azon sportolók veszélyeztetettek, akik egyoldalú, extrém kis energia- és zsírszegény étrendet követnek, illetve egy vagy több élelmiszert kizárnak az étrendjükből. A vitamintartalmú étrend-kiegészítők fogyasztása többek között bizonyított hiányállapot esetén indokolt, a megfelelő vitaminellátottság és annak rendszeres monitorozása a potenciális teljesítménykárosító hatások csökkentése és a sérülések kialakulásának megelőzése érdekében a sporttáplálkozás nélkülözhetetlen elemét alkotja. Kulcsszavak magyarul: vitaminok, mikrotápanyag-szükséglet, regeneráció, étrend-kiegészítés abstract: Vitamins play an important role in each phase of the metabolism, including the haemoglobin synthesis, maintenance of bone health, maintenance of the normal function of the immune system and defence against oxidative stress. After training and injuries, they help with the recovery and repair of muscle tissue. The regular, medium- and high-intensity physical activity, the constant, increased training load, the extreme use of the body may change the vitamin requirement. The amount and quality of micronutrients consumed via food have a decisive influence on the performance; the insufficient intake of vitamin D and vitamin B is common among athletes; furthermore, according to bibliographical data, the intake of vitamins with antioxidant effect is still below the minimal vitamin requirement for most athletes. Those athletes are endangered by the development of deficiency diseases resulting from insufficient vitamin intake, who follow a one-sided, extreme low-calorie and low-fat diet, and exclude one or more food products from their diet. Consuming food supplements containing vitamin is reasonable in the case of proven deficiency among other things; it constitutes an essential element of sport nutrition ensuring the adequate vitamin status and its regular monitoring in order to reduce the potential performance-impairing effects and prevent injuries. Keywords in English: vitamins, micronutrient status, recovery, dietary supplementation

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: vitaminok, mikrotápanyag-szükséglet, regeneráció, étrend-kiegészítés, vitamins, micronutrient status, recovery, dietary supplementation
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GV Recreation Leisure / szabadidő, szórakozás
Depositing User: Dr. Zoltán Szatmári
Date Deposited: 10 Jan 2019 07:55
Last Modified: 10 Jan 2019 07:55
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/89579

Actions (login required)

Edit Item Edit Item