REAL

A kelet-német, a lengyel és a magyar tejtermelés összehasonlító, gazdasági értékelése = Comparative Economic analysis of Milk Production in East-Germany, Poland and Hungary

Borbély, Csaba and Geszti, Szilárd and Kovács, Bernadett (2007) A kelet-német, a lengyel és a magyar tejtermelés összehasonlító, gazdasági értékelése = Comparative Economic analysis of Milk Production in East-Germany, Poland and Hungary. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
43143_ZJ1.pdf

Download (298kB)

Abstract

A kutatás célkitűzése az volt, hogy a magyar, a lengyel és kelet-német tejtermelő üzemek működését gazdaságilag hasonlítsuk össze. Az adatgyűjtés az European Dairy Farmers és az International Farm Comparison Nework keretein belül történt. Az összehasonlításra az alapot az adta, hogy a meghatározó kelet-német üzemek hasonló struktúrában működnek, mint a magyar tejtermelés 80%-át adó hazai nagyüzemek. A lengyel üzemek bevonását a nagy országos potenciál indokolta elsősorban. Az eredmények számos hátrányra hívták fel a figyelmet, amelyek kiaknázása elsődleges feladata a magyar tejtermelőknek. Ezek közül ki kell emelni a rendkívül magas takarmányozási költséget, a munkatermelékenység és a területi termelékenység alacsony fokát, valamint az amortizációs költségek relatíve kedvező helyzetét. | Main focus of the survey was to performa an economic comparison of Hungarian, Polish and East-German dairy farms. Data collection was carried out within the framework of European Dairy Farmers and the International Farm Comparison Network. Basis of the comparison was provided by the fact that leading East-German dairy farms are working within the same structure as the Hungarian large-scale farms producing 80% of milk production of the country. Involving Polish farms was based on the high production potential of Poland. Results highlight a number of gaps and lacks and treating them can provide developing potential for Hungarian producers. High feeding costs, low labour efficiency and area-based productivity as well as relatively favourable conditions of depreciation costs can be mentioned.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Agrárközgazdaságtan
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
H Social Sciences / társadalomtudományok > HB Economic Theory / közgazdaságtudomány
Depositing User: Mr. Andras Holl
Date Deposited: 08 May 2009 11:00
Last Modified: 30 Nov 2010 20:34
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/941

Actions (login required)

Edit Item Edit Item