REAL

Komplex vízkezelés természetbarát anyagokkal = Complex water-treatment with natural materials

Földiné dr. Polyák, Klára and Hlavay, József and Szilvási, Mónika Lili (2007) Komplex vízkezelés természetbarát anyagokkal = Complex water-treatment with natural materials. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
43233_ZJ1.pdf

Download (124kB)

Abstract

Kutatási munkánk célja természetes alapú adszorbensek és ioncserélők alkalmazi lehetőségeinek tanulmányozása az ivóvízben határérték feletti koncentrációban jelenlévő ammónium-, vas-, mangán- és arzénion, továbbá szervesanyag és bór eltávolítására. A kezdeti szakaszban az általunk kidolgozott eljárást terepi körülmények között vizsgáltuk, a laboratóriumi eredményekből kiindulva terveztünk egyre nagyobb és nagyobb berendezéseket. Az eredményeink alapján megaállapíthattuk, során azt tapasztaltuk, hogy a mintegy 350 m mélyről feljövő víz határértékéken felüli bórt és nátriumionokat is tartalmaz. A továbbiakban a bór eltávolítása szolgáló anyagot kerestünk. A bórszelektív ioncserélő vizsgálata soráv megállapítottuk, hogy a gyanta kapactása természetes ivóvízmátrixban 1,6-1,9 mg B/mL gyanta. A kezelt víz mennyisége 420 ágytárfogat. A vízben lévő alkotók közül az arzénionok és szerves anyagok csökkentik a kezelt víz térfogatát, tehát gátolják az ioncserélőanyg működését, az ammóniumion jelenlétében 1-2 pH egységet csökken a víz pH-ja, a kalcium- és nátriumionok viszont növelik a gyanta kapacitását. Ez utóbbi kompenzálja a pH kedvezőtlen alakulását is. Ezek alapján a vízben lévő komponensek eltávolítására a következő sorrendben kerülhet sor: kaviscágy a lebegőanyagra, aktívszén a a szerves anygra, kémiailag kezelt zeolit a vas- és mangán eltávolítására, Fe(OH)3/Al2O3 az arzénionokra, és az Amberlite 743 IRA iongyerélő gyanta a bórra. | Aim of study was to investigeta natural adsorbents and ion exchanger and to remove the ammonium ions, organic matter, iron, manganese, arsenic ions, boron, and sodium ions from drinkig water. From results in the laboratoire plane the pilot experiments in the fields. In the deep water was the concentration of boron up the limit (>1 mg B/L), and with the boron selective ion exchanger we can remove from water. The sequence of the adsorbents and ion exhanger in pilot experiments is the following: gravel for mechanical pollutants, activated carbon for organic matter; chemical treatment zeolite for iron an manganese; Fe(OH)3/Al2O3 for arsenic ions; Amberlite 743 IRA for boron.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Vízgazdálkodás
Subjects: Q Science / természettudomány > QE Geology / földtudományok > QE08 Hydrosphere. Hydrology / hidroszféra, hidrológia
Depositing User: Mr. Andras Holl
Date Deposited: 08 May 2009 11:00
Last Modified: 30 Nov 2010 20:21
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/984

Actions (login required)

Edit Item Edit Item