TY - JOUR ID - REAL227212 UR - https://real.mtak.hu/227212/ IS - 4 A1 - Bárdos, László A1 - Kassai, Rózsa A1 - Lencsés, György A1 - Kerti, Annamária Y1 - 2006/// N2 - A madarak tojásának héja egy speciális biokerámia, ami nem más, mint egy szerves mátrixra épül? szabályosan rendez?dött kalcium komplex. Feltételezhet?, hogy nemcsak szervetlen ásványi kristályszerkezetében de a mészhéj szerkezeti alapját adó fehérjékben keresend?k azok a héjszilárdságbeli különbségek, amelyek fajonként jellemz?k. Jelen munkában azt vizsgálták, hogy a házityúk a gyöngytyúk és a japánfürj tojások fizikai (súly, méretek, héjvastagság, nyomószilárdság) és kémiai (kalcium és összfehérje tartalom) paraméterei, valamint a héjban lév? protein-chip (SELDI-TOF) technikával kimutatható fehérjék között van-e különbség. Megállapították hogy valamennyi tojásparamétert tekintve, a legnagyobb eltérés a tojássúlyban, a héjvastagságban és a megroppanást okozó nyomóer?ben mérhet? a vizsgált fajok között. A gyöngytyúkban a héjvastagság, a héjsúly és a nyomóer? értékei a legnagyobbak. Közepesen er?s összefüggések számíthatók a nyomóer? és a héjvastagság között, de a tojasindex nincs összefüggésben a behorpadását okozó nyomóer?vel. A protein-chip analízis protein spektrumai a fajok között nagy eltéréseket mutattak. Legjellemz?bb a gyöngytyúk tojáshéjában lév? két (-16 és 19 kDa) frakció volt. JF - ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS VL - 55 SN - 0230-1814 TI - Összefüggés a tojáshéj fizikai paraméterei és egyes fehérjéinek mennyiségi, valamint min?ségi összetétele között, házityúk, gyöngytyúk és japánfürj tojásában SP - 397 AV - public EP - 407 ER -