%A László Bárdos %A Rózsa Kassai %A György Lencsés %A Annamária Kerti %J ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS %T Összefüggés a tojáshéj fizikai paraméterei és egyes fehérjéinek mennyiségi, valamint minőségi összetétele között, házityúk, gyöngytyúk és japánfürj tojásában %X A madarak tojásának héja egy speciális biokerámia, ami nem más, mint egy szerves mátrixra épülő szabályosan rendeződött kalcium komplex. Feltételezhető, hogy nemcsak szervetlen ásványi kristályszerkezetében de a mészhéj szerkezeti alapját adó fehérjékben keresendők azok a héjszilárdságbeli különbségek, amelyek fajonként jellemzők. Jelen munkában azt vizsgálták, hogy a házityúk a gyöngytyúk és a japánfürj tojások fizikai (súly, méretek, héjvastagság, nyomószilárdság) és kémiai (kalcium és összfehérje tartalom) paraméterei, valamint a héjban lévő protein-chip (SELDI-TOF) technikával kimutatható fehérjék között van-e különbség. Megállapították hogy valamennyi tojásparamétert tekintve, a legnagyobb eltérés a tojássúlyban, a héjvastagságban és a megroppanást okozó nyomóerőben mérhető a vizsgált fajok között. A gyöngytyúkban a héjvastagság, a héjsúly és a nyomóerő értékei a legnagyobbak. Közepesen erős összefüggések számíthatók a nyomóerő és a héjvastagság között, de a tojasindex nincs összefüggésben a behorpadását okozó nyomóerővel. A protein-chip analízis protein spektrumai a fajok között nagy eltéréseket mutattak. Legjellemzőbb a gyöngytyúk tojáshéjában lévő két (-16 és 19 kDa) frakció volt. %N 4 %P 397-407 %V 55 %D 2006 %L REAL227212