REAL

Biotikus és abiotikus stressztűrést meghatározó tulajdonságok, valamint azok biokémiai markereinek tanulmányozása különböző körte fajokban és fajhibridekben = Dominant characteristics and biochemical markers of biotic and abiotic stresstolerance in different pear species and hybrids

Tóth, Magdolna and Hevesi, Lászlóné and Nagyné Sárdi, Éva and Pedryc, Andrzej and Stefanovitsné dr. Bányai, Éva and Szalay, László (2007) Biotikus és abiotikus stressztűrést meghatározó tulajdonságok, valamint azok biokémiai markereinek tanulmányozása különböző körte fajokban és fajhibridekben = Dominant characteristics and biochemical markers of biotic and abiotic stresstolerance in different pear species and hybrids. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
43279_ZJ1.pdf

Download (119kB)

Abstract

A közelmúltban hazánk körtetermése csökkent. Az okok között szerepel a körte ökológiai érzékenysége, valamint a fajták tűzelhalás betegséggel szembeni (Erwinia amylovora) fogékonysága. Kutatásunkban az abiotikus stresszhatások közül a fagyra bekövetkező-, a biotikus stresszek közül az E. amylovora okozta fertőzés biokémiai változásaival foglalkoztunk. Arra kerestük a választ, hogy a fajokban, fajtákban kimutathatók-e olyan rezisztencia faktorok, melyek kompenzálják a biotikus és abiotikus stressz hatásait. Eltérő érzékenységű fajtákat vizsgáltunk, meghatároztuk fagytűrésüket, és mesterséges hidegkezelést követően mértük a termővesszőben a peroxidáz (POD), polifenol-oxidáz (PPO) aktivitás változásait, összfenol tartalmát és a szénhidrátfrakciókat. A biotikus stressz hatásait E. amylovora-val fertőzött éretlen gyümölcsökben és mikroszaporított növényekben értékeltük. Adataink szerint a POD/PPO aktivitások változása kevésbé adott megbízható eredményeket a különböző genotípusok fagyérzékenységének markerezésében. A cukorfrakciókban (különösen a glükózban) a stresszre bekövetkezett változás jól nyomon követte a különböző ellenállóságú típusok válaszreakcióit a termőrügyekben. A biotikus stressz esetében a POD aktivitás változása jobban tükrözte mind a rezisztens, mind a fogékony fajták válaszreakcióit a PPO aktivitáshoz képest. A glükóz mennyiségének változása szintén jól jelezte a fajták fertőzéssel szembeni fogékonyságának mértékét a gyümölcsben. | In the last years the pear crop has decreased in Hungary. Among the reasons we can name the ecological sensitivity of the pear, as well as the fire blight disease caused by Erwinia amylovora to which most of the cultivars are susceptible. Our research was focused on the biochemical changes both of abiotic stress effects caused by frost, and, of biotic stress effects evoked by E. amylovora infection. We were looking for resistance factors that can eliminate biotic and abiotic stress effects in pear species and cultivars. Having determined their frost tolerance, after their exposition to artificial frost, we measured the changes of peroxidase (POD), polyphenol oxidase (PPO) enzyme activities, total phenol and different carbohydrate contents. Effect of biotic stress was monitored in unripe pear fruits and micropropagated plants inoculated with E. amylovora. The changes of POD/PPO enzyme activities showed less reliable results in the indication of frost-sensitivity. The stress-caused change in sugar fractions (particularly in glucose) has well traced the responses of types with divergent resistance in the buds. In the case of biotic stress the change in POD activity better mirrored the responses in both the resistant and the susceptible cultivars than was the case with PPO. The changes observed in the quantity of glucose also well indicated the different resistance of the various fruits to the disease.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Kertészet
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés
Depositing User: Mr. Andras Holl
Date Deposited: 08 May 2009 11:00
Last Modified: 30 Nov 2010 20:15
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/1000

Actions (login required)

Edit Item Edit Item