REAL

Élelmiszerek mirohullámú dielektromos jellemzőinek vizsgálata és alkalmazása a technológiai fejlesztésben és minőségbiztosításban = Research of microwave dielectric properties of foods, their use in technological development and in the quality assurance

Sembery, Péter and Géczi, Gábor and Korzenszky, Péter and Kovácsné Lukács, Mariann and Váczy, Gábor (2007) Élelmiszerek mirohullámú dielektromos jellemzőinek vizsgálata és alkalmazása a technológiai fejlesztésben és minőségbiztosításban = Research of microwave dielectric properties of foods, their use in technological development and in the quality assurance. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
43320_ZJ1.pdf

Download (495kB)

Abstract

A kutatás első fázisában üregrezonátoros és csőtápvonalas mérőrendszereket fejlesztettünk ki élelmiszerek dielektromos jellemzőinek vizsgálata céljából. Mérési és számítási eredményeink alapján algoritmust állítottunk fel, amellyel gyorsan és egyszerűen tudjuk megbecsülni különböző nedvességtartalmú és halmazsűrűségű gabonák dielektromos állandóját. Tej és sör mikrohullámú pasztőrözése céljából folyamatos üzemű laboratóriumi hőkezelő berendezést fejlesztettünk ki. A folyamatos üzemet a mikrohullámú készülékbe helyezett üveg-spirál segítségével alakítottuk ki. A technikai jellemzők vizsgálatán túl mikrobiológiai vizsgálatot is végeztünk hőkezelt tej és sörmintákon. A vizsgálatok eredményeként megállapítható, hogy a spirálcsöves mikrohullámú hőkezelő berendezés alkalmas pasztőrözésre. A kutatómunka keretében kisérletet tettünk palackozott sör mikrohullámú hőkezelésére alkalmas folyamatosüzemű berendezés kifejlesztésére.A kifejlesztett változat a megengedhetőnél nagyobb háttér sugárzást okoz,ezért továbbfejlesztése szükséges. A kutatás befejező fázisában tojáslé mikrohullámú pasztőrözésével kapcsolatos vizsgálatokba kezdtünk, ezek eredménye és további fejlesztése folyamatban van. | A measuring system with a resonant cavity and with a rectangular waveguide was set up to investigate the dielectric properties of food products. Based on the results of the measurements and calculations an algorithm was set up, which makes possible the quick and simple estimation of the complex permittivity of wheat samples of different moisture content and bulk density. A laboratory pasteurizations device was developed for the continuous microwave heat treatment of milk and beer. Continuous operation was achieved by putting glass spiral insets in the oven. In addition to the measurement of physical attributes some microbiological examinations were also carried out on the pasteurized milk and beer samples. The results of the investigations show that the microwave heat treatment device with spiral pipes is suitable for pasteurization. In the framework of this research an attempt was made to set up a continuously operating device that is suitable for the microwave heat treatment of bottled beer. However the background radiation of the device exceeds occupational safety limits, thus it is not appropriate for investigations in its current form. In the final stages of this research some investigations were carried out related to the microwave pasteurization of liquid eggs. The determination of results and the further development of the method is still underway.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Agrárműszaki
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
Depositing User: Mr. Andras Holl
Date Deposited: 08 May 2009 11:00
Last Modified: 30 Nov 2010 20:12
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/1014

Actions (login required)

Edit Item Edit Item