REAL

Az önelfogadás kihívásaitól a testpozitív mozgalmakig – a pozitív pszichológia testképei = From the Challenges of Self-Acceptance to Body Positive Movements: Body Image in Positive Psychology

Csabai, Márta (2019) Az önelfogadás kihívásaitól a testpozitív mozgalmakig – a pozitív pszichológia testképei = From the Challenges of Self-Acceptance to Body Positive Movements: Body Image in Positive Psychology. Magyar Pszichológiai Szemle, 74 (3). pp. 361-373. ISSN 0025-0279 (print); 1588-2799 (online)

[img]
Preview
Text
0016.2019.74.3.6.pdf
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (64kB) | Preview

Abstract

Bár a testkép az énképpel együtt az önmagunkhoz és a világhoz való viszony alapvető összetevője, a témával kapcsolatos korábbi kutatások elsősorban a negatív testképre fókuszáltak. A pozitív pszichológiában is viszonylagos késéssel jelent meg a pozitív testkép mint önálló koncepció. Az utóbbi évek kutatásai bebizonyították, hogy a pozitív testkép nem a negatív testkép tükörképe, hanem önálló dimenzió, amely összefüggésben van számos, a szubjektív jóllétet, illetve az általános pozitív orientációt befolyásoló tényezővel. Ezek között kiemelkedő szerepet tölt be az önelfogadás. A tanulmány összefoglalja a pozitív testkép koncepciójának nemzetközi fejlődését, és bemutatja, hogy a pozitív és a negatív testkép viszonyában miként reprezentálódik az a pozitív pszichológiai alaptétel, hogy a well-being dimenzió önálló tartalmakkal rendelkezik, és nem csupán a diszfunkció és a negatív tartalmak hiányát jelenti. Különösen élesen világítja meg a pozitív testkép konstrukció összetevőivel, illetve az egyéni kontrollal és autonómiával való kapcsolat kérdéseit és erősödő dilemmáit a testpozitív mozgalom. A testpozitív mozgalom mint esetpélda alkalmas arra is, hogy általa végiggondoljuk a pozitív pszichológia néhány fontos kortárs kihívását mind az elméletalkotás, mind a gyakorlat szempontjából. Despite body image and self-image are basic determinants of our connections to ourselves and to the world, the earlier studies had focused mainly on negative body image. The positive body image, as an independent construct appeared with a relative delay also in positive psychology. The researches in recent years have proved that positive body image is not the mirroring of negative body image, but a unique and independent dimension. It is related to several factors influencing subjective well-being and other factors related to posi-tive orientation. One of the emerging components is self-acceptance. The paper gives a summary about the international development of the body image concept and also explains how the positive body image construct represents the basic principle of positive psychology, that positivity is not a mere absence of disfunction or negative states. The questions and dilemmas of positive body image, related to control and autonomy, are vividly highlighted by the body positivity movement. This movement is a suitable case example to help us to think over some of the most important contemporary challenges of positive psychology both from the perspec-tives of theory and practice.

Item Type: Article
Additional Information: MTA KFB támogatási szerződés alapján archiválva
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BF Psychology / lélektan
Depositing User: Violetta Baliga
Date Deposited: 11 Mar 2020 13:02
Last Modified: 11 Mar 2020 13:02
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/107075

Actions (login required)

Edit Item Edit Item