REAL

A javadalmazási rendszerek hatása a magyarországi kis-és középvállalati szektorban

Balogh, Gábor and Sipos, Norbert and Rideg, András (2020) A javadalmazási rendszerek hatása a magyarországi kis-és középvállalati szektorban. Közgazdasági Szemle, 67 (12). pp. 1217-1244. ISSN 0023-4346 (print); 1588-113X (online)

[img]
Preview
Text
02BaloghSiposRidegA.pdf

Download (644kB) | Preview

Abstract

A tanulmány középpontjában a mikro-, kis- és középvállalatok vállalati szintű tényezői és a javadalmazási rendszerek alkalmazása közötti összefüggések empirikus vizsgálata áll. Az elméleti megalapozást és a kutatási kérdés ismertetését követően nagymintás elemzési eredmények bemutatására kerül sor: az 1069 magyar kis- és középvállalat vizsgálata leíró statisztikai eszközök és forward szelekciós logisztikus regresszió segítségével történt. Az eredmények azt mutatják, hogy a javadalmazási rendszerek alkalmazására 1. a menedzsmentmegoldások, 2. a marketingeszközök, 3. az emberi erőforrás tényezői és 4. a külső támogatás mértéke gyakorolnak hatást. A kutatás újdonságát egyrészt az emberierőforrás-elmélet kis- és középvállalatokra történő alkalmazása adja, másrészt a tanulmány empirikus bizonyítékokkal szolgál a tématerület kutatói számára. Az összefüggések egyaránt jól hasznosíthatók a kis- és középvállalati menedzsment és emberierőforrás-gazdálkodás elmélete és oktatása számára.

Item Type: Article
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HD Industries. Land use. Labor / ipar, földhasználat, munkaügy > HD1 Industries / ipar > HD14 Management. Industrial Management / ügyvitel, igazgatás
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 08 Dec 2020 15:00
Last Modified: 09 Dec 2020 00:15
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/118001

Actions (login required)

Edit Item Edit Item