REAL

Élelmiszer-gazdasági termelői szervezetek interdiszciplináris elemzése, különös tekintettel az emberi tényezőre = Interdisciplinary analysis of producer’s organisations in the agri-food economy with emphasis on human factor considerations

Szabó, Gábor (2011) Élelmiszer-gazdasági termelői szervezetek interdiszciplináris elemzése, különös tekintettel az emberi tényezőre = Interdisciplinary analysis of producer’s organisations in the agri-food economy with emphasis on human factor considerations. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
Text
68467_ZJ1.pdf

Download (393kB) | Preview

Abstract

A kutatás az élelmiszer-gazdaságban működő szövetkezeteket és más termelői koordinációs-integrációs szervezeteket (TÉSZ, BÉSZ, termelői csoport stb.) interdiszciplináris módon elemzi, beleértve a szövetkezetekre vonatkozó elméleti és empirikus irodalmakat, esettanulmányokat. Az új intézményi közgazdasági megközelítés mellett, a gazdasági ösztönzök, folyamatok és fejlődés elemzésére társadalomtudományok eredményit is alkalmaztuk. Szerepet kaptak, a gazdaságtörténeti, agrárközgazdasági, marketing, menedzsment, jogi és szövetkezetelméleti irodalmak mellett, a humán tényezővel kapcsolatos elemzések, különösen, melyek a motivációval, bizalommal, személyes viszonyokkal kapcsolatosak. A lehetséges gazdasági előnyök mellett a szövetkezetek ún. nem-gazdasági előnyeit is áttekintettük. Ehhez a területhez tartozik a „puha oldal”, azaz a szövetkezetek létrejöttének és működésének emberi viselkedésre, ösztönzöttségre visszavezethető elemzése. Megvizsgáltuk a bizalom és az ún. szövetkezeti alapelvek viszonyát, s azt találtuk, hogy utóbbiak egyfajta formai-jogi biztosítékok. Az elméleti vizsgálatokat ma is jól működő, illetve egykor sikeres, de megszűnés alatt álló szövetkezetek vezetőivel készített empirikus mélyinterjúk egészítették ki, melyek során a bizalommal kapcsolatos kérdések mellett, a szövetkezeti tagság, illetve működési forma előnyeit elemeztük, valamint feltártuk, hogy melyek a sikeres termelői szervezetek közös vonásai, feltételei. | The research analyses co-operatives and other producer organisations/groups in the agri-food economy from an interdisciplinary approach, including theoretical and empirical literature and case studies on co-operatives. Apart from new institutional economics considerations, from the point of economic incentives, processes and development, we used the intersections of other social sciences. Agricultural economics, marketing, organisational, management and co-operative theories, as well as economic history and law all played role in our research, along with analyses of human factors, especially the ones dealing with trust, motivation and personal relations. Apart from economic advantages of co-operatives, it is necessary to emphasise and examine the non-economic advantages as well. This is the area of the “soft side” of the co-operatives; we analysed causes of co-operatives establishment and development which can be traced back to human factors, like motivation and trust. We examined the relations between trust and the co-operative principles and found that latter ones are kinds of formal-legal guarantees. Empirical research supplemented the theoretical analyses. We carried out deep interviews with leaders of successful or once successful co-operatives, in which we asked questions on trust issues, as well as on the advantages of membership and the co-operative form. We also summarised the common characteristics and prerequisites of a successful producer owned organisation.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Agrárökonómiai tudományok
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
Depositing User: Kotegelt Import
Date Deposited: 01 May 2014 06:02
Last Modified: 05 Jul 2014 10:03
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/12005

Actions (login required)

Edit Item Edit Item