REAL

Az ImaGeo-magszkennelés módszerei egy mecseki fúrás nagy felbontású értelmezésének példáján = Methods of ImaGeo Corescanning and a case study of a high resolution borehole evaluation from the Mecsek Mountains

Maros, Gyula and Sallay, Enikő and Incze, Szilvia and Hatvani, István Gábor and Palotás, Klára and Kovács, József and Gyenis, Ákos and Gróf, Gyula and Pásztor, Szilárd and Andrássy, László and Mara, József and Vihar, Levente and Szongoth, Gábor (2020) Az ImaGeo-magszkennelés módszerei egy mecseki fúrás nagy felbontású értelmezésének példáján = Methods of ImaGeo Corescanning and a case study of a high resolution borehole evaluation from the Mecsek Mountains. FÖLDTANI KÖZLÖNY, 150 (1). pp. 81-101. ISSN 0015-542X (nyomtatott); 2559-902X (online)

[img]
Preview
Text
MarosGy_et_al_2020_FoldtKozl.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

A saját fejlesztésű ImaGeo-rendszer terepen, fúrásokban és bányatérségekben is nagy felbontású, digitális földtani dokumentációt és 3D földtani–tektonikai adatfelvételt tesz lehetővé, normál és UV-fény megvilágításban egyaránt. A fúrásokban kapott adatok mélyfúrás-geofizikai akusztikus (Borehole televiewer, BHTV) vagy ellenállás (pl. Formation MicroImager, FMI) adatsorok felhasználásával újra orientálhatóak és ezzel részletes földtani elemzések megvalósítása vá liklehetővé a valós térben. A rendszer részei a Magszkenner, a Fotórobot és a LIPS (Lézergerjesztésű plazmaspektrométer). Jelen cikk az ImaGeo-rendszer módszereinek bemutatása mellett esettanulmányt közöl az Ibafa, Ib–4 fúrás mezo -zoos rétegsorának magszkenneléses eredményeiről különös tekintettel a Jakabhegyi Homokkő Formáció elemzésére. A Formáció vizsgálatát az adatok 45/13°-os (dőlésirány/dőlésszög) tektonikusan kibillentett helyzetből történt visszabillentés után valósítottuk meg. A magszkennelésből származó szemcseméret-, rétegvastagság-, dőlésirány-és dőlésszögeloszlások vizsgálata alapján a Jakabhegyi Homokkő Formáció harántolt rétegsorát 5 szakaszra lehetett bontani. A szakaszhatárok nem korrelálnak a földtani dokumentáció szakaszainak határaival. A visszabillentett dőlések D-DK, D és DNy felé mutatnak, de bizonyos mélységszakaszokban a tisztán Ny-i és K-i irányok is jelentősek. Mindezeket üledékszállítási főirányként értelmezzük. A szállítási irányok a formáció egészét tekintve is széles spektrumon oszlanak el. A rétegvastagság, dőlésirány-és dőlésszögadatok ciklicitás-elemzését vizuálisan, mintázatok felismerése útján és geomatematikai periodicitáselemzéssel vizsgáltuk. Ezek alapján több, különböző periódushosszúságú (deciméteres, 1,3 és 8 méteres) ciklust lehetett meghatározni. A ciklusosság megállapítható a lemezvastagságban, a dőlésszögek és a dőlésirányok eloszlásában is. A hosszabb ciklusok leginkább a dőlésirányok eloszlásában mutatkoznak. A dőlésszögekben a vizuális, mintázatokon alapuló és a geomatematikai módszer is a 0,5 m körüli ciklust mutatta ki. A geomatematikai elemzés 2 párhuzamos ciklushosszt mutatott ki a dőlésirányokban és a dőlésszögekben. Ezek 1,3 és ~ 4,5 m ciklushosszúságú periódusok. A vizuális elemzés feltárt egy mintegy 50 m-es ciklust is, ezt geomatematikai úton nem lehetett igazolni.

Item Type: Article
Additional Information: Második szerző: Szabadosné Sallay Enikő Harmadik szerző: Ádámné Incze Szilvia
Subjects: Q Science / természettudomány > QE Geology / földtudományok
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 02 Feb 2021 17:30
Last Modified: 02 Feb 2021 17:30
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/120493

Actions (login required)

Edit Item Edit Item