REAL

Innovációs periféria a rurális periféria? = Are rural peripheries also innovation peripheries?

Alpek B., Levente and Oláh, Dániel (2021) Innovációs periféria a rurális periféria? = Are rural peripheries also innovation peripheries? TÉR ÉS TÁRSADALOM, 35 (1). pp. 3-28. ISSN 0237-7683 (nyomtatott); 2062-9923 (online)

[img]
Preview
Text
2021-01.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (810kB) | Preview

Abstract

Az innovációk termelésének főáramú elméletéből arra következtethetünk, hogy az innovációk létrejöttének színterei meghatározó mértékben a városi központok és agglomerációk. Kutatásunk célja a térbeli innovációtermelés tudományos megközelítésének plurálisabbá tétele. A szakirodalom szintetizáló áttekintésével választ adunk arra a kutatási kérdésre, hogy az innováció milyen mértékben köthető a központi urbánus, illetve a rurális periférikus területekhez. A dolgozat következtetése az, hogy az innováció folyamatával kapcsolatban a kutatások túlnyomó többsége a központokat vizsgálja, pedig az megtalálható a vidéki perifériákon is. A perifériák innovációs tevékenysége azonban sok esetben lassú, rejtett, és a helyi hagyományokra, adottságokra épül. Az innováció így a központokban sűrűsödhet, de a perifériákon is jelen lehet, a perifériákon viszont kevésbé észlelhető, mert az innovációs folyamat végső szakaszai a városokhoz kapcsolódhatnak. Ebből következően további kifejtést és vizsgálatokat igényel az a szakirodalmi álláspont, mely szerint innovációk a központokban jönnek létre. A vonatkozó szakirodalom is felhívja a figyelmet arra, hogy a magterületek innovációinak elemzéséhez képest a periféria innovációs folyamatai kevésbé számítanak kutatott területnek. A különböző szakirodalmi álláspontokat széles körben integrálni képes elméleti alapvetés, hogy az innovációkat hálózatok, különösen azok sűrűsödési pontjai hozzák létre.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: periféria; régió; innováció; város
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HD Industries. Land use. Labor / ipar, földhasználat, munkaügy > HD2 Land use / földhasználat > HD21 Regional economics / regionális gazdaság
Depositing User: György Váradi
Date Deposited: 17 Mar 2021 15:35
Last Modified: 01 Jun 2021 23:17
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/122499

Actions (login required)

Edit Item Edit Item