REAL

Az élelmiszertermelés relokalizációjának térbeli különbségei és változásuk Magyarországon a XXI. század elején = Spatial differences and their changes in the relocalisation of food production in Hungary at the beginning of the 21st century

Inzsöl, Renáta (2021) Az élelmiszertermelés relokalizációjának térbeli különbségei és változásuk Magyarországon a XXI. század elején = Spatial differences and their changes in the relocalisation of food production in Hungary at the beginning of the 21st century. TÉR ÉS TÁRSADALOM, 35 (1). pp. 54-71. ISSN 0237-7683 (nyomtatott); 2062-9923 (online)

[img]
Preview
Text
2021-03.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (5MB) | Preview

Abstract

A helyi élelmiszer-termelés felértékelődése egyaránt jellemző az Európai Unióban és Magyarországon. A fejlesztési források területileg leghatékonyabb elosztásához a szakpolitikai döntéshozatal számára elengedhetetlen egy olyan eszköz, mely az élelmiszer-előállítás térbeli adottságait és fejlődési lehetőségeit is figyelembe veszi. A 2014-2020-as programozási időszak kezdetén nemzetközi minta alapján a hazai viszonyokra adaptált és meghatározott élelmiszer-relokalizációs index éppen ezt a célt szolgálta. Az időszak végéhez közeledve aktuális a változások vizsgálata. Az elmúlt öt évre vonatkozóan a tanulmány értékeli a hazai élelmiszer-relokalizációs termelői index változását, mely alkalmas a termelői adottságok és a fejlődési potenciál megyénkénti elemzésére. Mivel a korábbi indexben használt indikátorok nem mindegyike releváns, illetve a súlypontok áthelyeződtek, így a korábbi index módosított összetétellel került kiszámításra. Az eredmények azt mutatják, hogy a korábbi, 2014-es kutatáshoz hasonlóan a hagyományosan mezőgazdasági jellegű megyék esetében hasznosulhatnak leggyorsabban a hazai és EU-s támogatások. Míg az egyéni gazdaságok száma rohamosan csökkent, a 2000-es évek elejétől az ötödére esett vissza, addig a kistermelői aktivitási szint – amely több tényezővel is jellemezhető, mint a védjegyek vagy a termelői piacok száma – kilenc megyében nőtt 2014-ről 2019-re. Az elmúlt öt évben ugyan jelentős fejlődés ment végbe a helyi élelmiszer-termelésben és -értékesítésben, a lehetőségek még korántsem kiaknázottak teljes mértékben.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: rövid ellátási lánc; helyi élelmiszerrendszer; vidékfejlesztés
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HD Industries. Land use. Labor / ipar, földhasználat, munkaügy > HD2 Land use / földhasználat > HD21 Regional economics / regionális gazdaság
S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
Depositing User: György Váradi
Date Deposited: 17 Mar 2021 16:19
Last Modified: 01 Jun 2021 23:17
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/122504

Actions (login required)

Edit Item Edit Item