REAL

Fertőtlenítőszer mennyiségi vizsgálata vízminőségi modellezéssel

Salamon, Endre (2019) Fertőtlenítőszer mennyiségi vizsgálata vízminőségi modellezéssel. HADMÉRNÖK, 14 (1). pp. 181-191. ISSN 1788-1919

[img]
Preview
Text
191_15_salamon.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

A ivóvíz kezelése során és az elosztó hálózaton alkalmazott fertőtlenítő szer mennyisége a vízbiztonság szempontjából az egyik legkritikusabb paraméter. Ennek oka nem csak megfelelő csírátlanítás és a gazdaságos üzem igénye, hanem a képződő melléktermékek mennyiségének elfogadható szinten tartása is. Ebben a tanulmányban a vízminőségi modell eredményeinek kinetikai paraméterekre való érzékenysége kerül bemutatásra. A modellfuttatások alapján jól igazolható, hogy a klór átalakulási sebessége a befolyásoló tényezők ellenére jól nyomon követhető és leírható, azonban a modellek hitelesítése komoly nehézségekbe is ütközhet. Ennek ellenére a számítógépes vízminőségi számításokkal a költségek és a kockázatok számszerűen vizsgálhatóak és minimalizálhatóak.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: modellezés; fertőtlenítőszer; kinetika; mikroszennyező; melléktermék;
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TD Environmental technology. Sanitary engineering / környezetvédelem, hulladékkezelés, egészségügyi mérnöki technika (ivóvízellátási és szennyvízkezelési technika)
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 07 Oct 2021 10:06
Last Modified: 31 Mar 2023 08:00
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/132106

Actions (login required)

Edit Item Edit Item