REAL

Egy rövid életpálya dokumentumai : Faragó György (1913–1944)

Szabó, Ferenc János (2014) Egy rövid életpálya dokumentumai : Faragó György (1913–1944). In: Évfordulók nyomában 2014, 2013. november 5., MTA BTK Zenetudományi Intézet.

[img]
Preview
Text
02 - MZA Farago - irott.pdf - Published Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

Bár már többször összefoglalták Dohnányi „különösen kényeztetett kedvence”, a fiatalon elhunyt Faragó György életútját, mégis egyetlen fellelhető forrás sem tárgyalja azt minden részletre kiterjedően, a kezdetektől korai haláláig. Egykori impresszáriója, Kun Imre csak az általa ismert tényeket foglalhatta össze, a visszaemlékező pályatársak és növendékek a rövid életútnak is nyilván csak egy-egy szakaszát elevenítik fel. Néhány fennmaradt hanglemeze pedig csak egy-egy pillanatkép a nagyreményű zongoraművész néhány évig tartó pályafutásából. Faragó György életének dokumentumai számos kérdést vetnek fel a kutató számára. Hagyatékában fennmaradt kézzel írott koncertnaplója, azonban – miközben beleírt néhány nem odatartozó eseményt is – ebben sem dokumentálta összes hangversenyét. Általánosan figyelmen kívül hagyott zenei kéziratai, valamint máig sem teljes diszkográfiája miatt még mindig azt mondhatjuk, hogy a több mint fél évszázada elhunyt zongoraművész, karmester és zeneszerző portréját nem ismerjük teljes egészében. Előadásomban néhány kérdés megválaszolásával és újabb kérdések felvetésével próbálom árnyalni a Faragó Györgyről kialakult képet.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Uncontrolled Keywords: Faragó György, holokauszt, Dohnányi Ernő, Bartók Béla, zongora, hanglemez, gramofon
Subjects: M Music and Books on Music / zene, szövegkönyvek, kották > M1 Music / zene
M Music and Books on Music / zene, szövegkönyvek, kották > M1 Music / zene > M10 Theory and philosophy of music / zeneelmélet, muzikológia
Depositing User: Ferenc János Szabó
Date Deposited: 01 Jul 2014 13:28
Last Modified: 01 Jul 2014 13:28
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/13428

Actions (login required)

Edit Item Edit Item