REAL

Adatok a kőszegi Alsó-erdő egy fiatal tőzegmohás lápfoltjának algaflórájához = Contributions to the algal flora of a recently-formed peat moss bog near Kőszeg (W Hungary)

Bancsó, Sándor (2021) Adatok a kőszegi Alsó-erdő egy fiatal tőzegmohás lápfoltjának algaflórájához = Contributions to the algal flora of a recently-formed peat moss bog near Kőszeg (W Hungary). KITAIBELIA, 26 (2). pp. 113-130. ISSN 1219-9672 (nyomtatott); 2064-4507 (elektronikus)

[img]
Preview
Text
adatok.pdf
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (11MB) | Preview

Abstract

A kőszegi Alsó-erdő tőzegmohás lápja első említése óta jelentős átalakuláson ment keresztül, az eredendően összefüggő egyetlen folt mellett néhány évtizeddel később megjelent egy újabb, kisebb kiterjedésű is. A folyamat nem állt le, ennek eredménye az itt tárgyalt harmadik egység kialakulása, ahol a jobb, kiegyensúlyozottabb vízgazdálkodásának, és az egyéb optimális környezeti adottságoknak köszönhetően lassan, de biztosan elindult a makrovegetáció szukcessziója a tipikus tőzegmohás láp társulás irányába. Ugyanez a folyamat a terület algavegetációjában lényegesen előbbre tart, mondhatni, az algaflóra összetételében már a tőzegmohás lápok jellemzői mutatkoznak meg. A tapasztalt relatíve magas diverzitás az élőhely értékét már önmagában is jelentőssé teszi, és ugyan különleges, unikális algafaj az eddigi vizsgálatok során sem került elő, a veszélyeztetettként nyilvántar¬tottak közül mintegy 27 faj képviselőinek (vala¬mennyi a Desmidiales rendből) esetenként egészen nagy egyedszámú előfordulása ezt csak növeli. Mindezek alapján a terület megérdemli a fokozott figyelmet mind élőhelymegőrzési, mind kutatási szempontból, egyúttal további monitorozása hasznos informáci¬óval szolgálhat a hasonló élőhelyek szukcessziós folyamatainak feltárásához, megértéséhez, és ezen keresztül hatékonyabb védelmükhöz.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: algaközösség, járommoszatok, klímaváltozás, Sphagnum, szaprobitás, szukcesszió
Subjects: Q Science / természettudomány > QK Botany / növénytan > QK01 Systematic botany / növényrendszertan
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 10 Feb 2022 15:21
Last Modified: 10 Feb 2022 15:24
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/137722

Actions (login required)

Edit Item Edit Item