REAL

Új szinten a partnerségi kapcsolatok a NATO madridi csúcstalálkozó értékelése

Siposné Kecskeméthy, Klára (2022) Új szinten a partnerségi kapcsolatok a NATO madridi csúcstalálkozó értékelése. HADTUDOMÁNY: A MAGYAR HADTUDOMÁNYI TÁRSASÁG FOLYÓIRATA, 32 (3). pp. 66-79. ISSN 1215-4121 (nyomtatott), 1588-0605 (online)

[img]
Preview
Text
HT_32_3_66-79.pdf

Download (532kB) | Preview

Abstract

Az egységes, megerősített elrettentéssel és a hiteles védelemmel rendelkező felkészült NATO (Szövetség) kulcsfontosságú célkitűzés. A tanulmány áttekinti a madridi csúcsértekezlethez, és az új stratégiai koncepció megalkotásához vezető utat, illetve a 2022. február 24-én Ukrajna ellen megindított orosz invázió következtében radikálisan megváltozott biztonsági környezetet. A csúcsértekezleten a Szövetség keleti és déli határain jelentkező kihívásokkal, kockázatokkal és fenyegetésekkel, az azokra adandó válaszlépésekkel, a NATO–Oroszország viszonnyal, a katonai képességekkel kiemelten foglalkoztak. Jelen tanulmány a csúcstalálkozó NATO-partnerséggel kapcsolatban hozott történelmi jelentőségű döntéseire, Finnország és Svédország meghívására, az ázsiai–csendes-óceáni térség kiemelt jelentőségére, valamint a Szövetség partnerségi kapcsolatait érintő madridi fejleményekre fókuszál.

Item Type: Article
Additional Information: MTA KFB támogatási szerződés alapján archiválva
Uncontrolled Keywords: Madridi Csúcsértekezlet; megerősített elrettentés és bővítés; partnerségi kezdeményezések, Finnország, Svédország, ázsiai–csendes-óceáni térség
Subjects: U Military Science / hadtudomány > U1 Military Science (General) / hadtudomány általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 28 Feb 2023 09:07
Last Modified: 28 Feb 2023 09:07
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/160874

Actions (login required)

Edit Item Edit Item