REAL

A bükki barna erdőtalajok klímaérzékenységének vizsgálata matematikai modell alkalmazásával

Tóth, Eszter and Gelybó, Györgyi and Bakacsi, Zsófia and Molnár, Sándor and Farkas, Csilla (2013) A bükki barna erdőtalajok klímaérzékenységének vizsgálata matematikai modell alkalmazásával. In: Talajtan a mezőgazdaság, a vidékfejlesztés és a környezetgazdálkodás szolgálatában, 2012 augusztus 23-25., Miskolc.

[img]
Preview
Text
6_Miskolc_Konferenciakotet_2013_523.pdf

Download (452kB) | Preview

Abstract

A klímaváltozásnak a bükki barna erdőtalajokra gyakorolt hatását vizsgálták és értékelték matematikai modellen (SWAP) alapuló szcenárió analízissel. A modellezéshez szükséges meteorológiai adatokat az ENSEMBLES projekt eredményén alapuló korrigált klimatológiai adatbázisból, a FORESEE-ből, a talajtani adatokat a TIM adatbázisból vették. A talajvízforgalom éven belüli változékonyságának vizsgálatát a teljes adatsorból kiválasztott összesen 18 mintaéven végezték el. A kapott eredmények alapján megállapítható, hogy az évi középhőmérséklet fokozatos emelkedésére lehet számítani. A csapadékösszeg azonban a jelenlegi klímára jellemző átlagos évi csapadékösszeghez képest a közeljövőben (A1B55) csökkenést, a távoli jövőben AB100) növekedést mutat. Ebből arra lehet következtetni, hogy az extrém nagy csapadékú (20mm napai csapadékösszeget meghaladó) napok száma megnövekszik, míg a csapadékos napok száma enyhe csökkenő trendet mutat. megállapítást nyert, hogy a közeli és a távoli jövőben a párolgás és a transzspiráció növekedésével számolhatunk a száraz és csapadékos években egyaránt.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Uncontrolled Keywords: Bükk, barna erdőtalaj, klíma, klímaváltozás, környezet, SWAP, csapadékösszeg, talajnedvesség, erdészet, talajhidrológia,
Subjects: Q Science / természettudomány > QA Mathematics / matematika > QA71 Number theory / számelmélet
S Agriculture / mezőgazdaság > SD Forestry / erdőgazdaság
Depositing User: Blanka Baráth
Date Deposited: 23 Sep 2014 09:36
Last Modified: 23 Sep 2014 09:36
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/16089

Actions (login required)

Edit Item Edit Item