REAL

Az affektív szabályozás zavarai és következményei. Evészavarok és addiktív betegségek

Bóna, Adrien and Kun, Bernadette and Kökönyei, Gyöngyi and Demetrovics, Zsolt (2012) Az affektív szabályozás zavarai és következményei. Evészavarok és addiktív betegségek. Magyar Pszichológiai Szemle, 68 (1). pp. 71-88. ISSN 0025-0279 (Print) 1588-2799 (Online)

[img] Text
Bona_kun_Kokonyei_demetrovics.pdf
Restricted to Registered users only

Download (197kB)

Abstract

A szelf-szabályozás, ezen belül az érzelemszabályozás fejlődése és a fejlődés zavarai, illetve összefüggésük különböző pszichopatológiai állapotokkal az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a klinikai kutatásokban. Jelen tanulmányban egyrészt az érzelemszabályozás zavarait és fejlődés-lélektani vonatkozásait tekintjük át, különös figyelemmel a fejlődési pszichopatológiai vonatkozásokra. Másrészt a maladaptív szabályozási mechanizmusok szerepét vizsgáljuk két klinikai vonatkozásban; az addikciók és az evési zavarok kapcsán. Mindkét zavar közös jellemzője a szabályozási deficit, különös tekintettel az affektusok szabályozásának nehézségeire. A tanulmány végén amellett érvelünk, hogy a maladaptív vagy diszfunkcionális érzelemszabályozási technikák legjobban mint transzdiagnosztikus rizikó- és/vagy fenntartó tényezők érthetők meg.

Item Type: Article
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BF Psychology / lélektan > BF10 Emotions. Affections / érzelem
Depositing User: Dr. Gyöngyi Kökönyei
Date Deposited: 24 Sep 2014 07:04
Last Modified: 24 Sep 2014 07:04
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/16179

Actions (login required)

Edit Item Edit Item