REAL

A háziállatok energia-metabolizmusát szabályzó fontosabb tényezők molekuláris szintű vizsgálata = Molecular aspects of hormonal factors influencing the energy metabolism in domestic animals

Bartha, Tibor and Gálfi, Péter and Gyorffy, Anna and Rónai, Zsuzsanna (2008) A háziállatok energia-metabolizmusát szabályzó fontosabb tényezők molekuláris szintű vizsgálata = Molecular aspects of hormonal factors influencing the energy metabolism in domestic animals. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
46914_ZJ1.pdf

Download (118Kb)

Abstract

Kutatásainkban két anyagcserehormon a leptin és a pajzsmirigyhormon háztartását elemeztük molekuláris biológiai eszközökkel. A leptin vizsgálataink során in situ hibridizációs technikát dolgoztunk ki a leptin és receptorai mRNS-ének kimutatására. Az mRNS mennyiséget kompetitív PCR, később valós idejű PCR segítségével mértük. Szarvasmarha tejmirigyben azt találtuk, hogy a lokálisan termelt leptin parakrin módon befolyásolja a tőgy működését. Negatív energia egyensúlyban a helyileg termelt leptin ellensúlyozza a vér csökkenő leptin tartalmát. Kimutattunk a leptin lokális szabályozó szerepét járulékos nemi mirigyekben. Bizonyítottuk, hogy baromfiban a csökkenő energiaszintű takarmányozás hatására kialakuló alacsony T3 szint nemcsak a megnövekedett májbeli hormon inaktiválás következménye (dejodáz-3, D3 csökkenés), hanem a hormon aktiválás csökkenésének (D2) következménye is. Korábbi irodalmi eredmények csak a D1 enzimet vizsgálták, amiben nem volt eltérés. Átfogó kísérleteket végeztünk a csökkent energia-felvétel hatásainak kimutatására. Kimutattuk, hogy a megváltozott dejodáz aktivitás biológiai hatással rendelkezik, eredményeképpen az oxigénfogyasztás megváltozik. Negatív energia-egyensúlyban lévő szarvasmarhákban szénhidrátok hatására nő a T3 szint, ami növeli a helyi leptin termelést. Ez végülis csökkenti a máj elzsírosodását. Szövettenyésztési módszert dolgoztunk ki neuronok szaporítására. Ebben lehetőség nyílik a hypothalamicus hormon-interakciók vizsgálatára. | Two important metabolic hormones the leptin and the thyroid hormone were examined using molecular biology tools. In situ hybridization technique was used to show the tissue distribution of leptin and its receptors. The amount of mRNA was measured by competitive PCR later on by real time PCR. We found that in the udder of the cow the locally produced leptin affects milk production in with paracrine effect. In negative energy balance the locally produced leptin contributes to the limited plasma leptin available. We also demonstrated the local regulatory effects of leptin in the male accessory glands. In chicken we proved that the restricted feed intake lowers circulation T3 level not only by increasing hormone inactivation (deiodinase 3, D3), but also by decreasing D2 activity. Former literature data show that there is no change in D1 enzyme activity. Complex experiments were designed to show the effects of restricted food intake. Deiodinase activity was proved to have biological effect: the oxygen consumption finally changes consequently. Carbohydrates increase local leptin production in cows with negative energy balance. Elevated T3 increases local leptin production witch finally decreases the chance to develop fatty liver syndrome. Cell culturing method was established to grow neuron cells. This gives us the possibility to examine hormone interactions in the hypothalamus.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Állatorvostudomány
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SV Veterinary science / állatorvostudomány
Depositing User: Mr. Andras Holl
Date Deposited: 08 May 2009 11:00
Last Modified: 14 Jun 2011 06:33
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/1625

Actions (login required)

View Item View Item