REAL

Ultrakönnyű jármű első futóművének és kormányzásának tervezése

Sáska, Márton and Bihari, János (2020) Ultrakönnyű jármű első futóművének és kormányzásának tervezése. MULTIDISZCIPLINÁRIS TUDOMÁNYOK: A MISKOLCI EGYETEM KÖZLEMÉNYE, 10 (2). pp. 153-159. ISSN 2062-9737 (nyomtatott), 2786-1465 (online)

[img]
Preview
Text
164_doi.pdf - Published Version

Download (718kB) | Preview

Abstract

Feladatom egy ultrakönnyű jármű (pneumobil) első futóművének és kormányművének megtervezése volt. Ultrakönnyű jármű alatt egy egyszemélyes, alternatív hajtású járművet értünk. A futóművel a váz és a kerék közötti kapcsolatot valósítjuk meg oly módon, hogy a fellépő úthibákra, irányváltásokra, kanyarokra minél gyorsabban és biztonságosabban reagálni tudjon a szerkezet, ily módon biztosítva a minél nagyobb sebességet az adott helyzetben, ezzel hozzájárulva a minél jobb köridőhöz. Éppen ezért ebben a cikkben egy olyan futómű tervezését mutatom be, mely geometriailag állítható, rugózott, csillapítja az úthibák okozta rezgéseket és költséghatékony. A pneumobil olyan „pneumatikus jármű”, mely a sűrített levegő energiáját alkalmazva, pneumatikus vezérlő és végrehajtó elemek felhasználásával viszi át a nyomatékot a hajtott kerékre.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: futómű, pneumobil, költséghatékony, állítható
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TJ Mechanical engineering and machinery / gépészmérnöki tudományok
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 28 Apr 2023 08:03
Last Modified: 28 Apr 2023 08:03
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/164526

Actions (login required)

Edit Item Edit Item