Jámbor, Zsófia (2023) A hazai tejipar versenyképességének vizsgálata az Európai Unióban = Study on the competitiveness of the Hungarian dairy industry in the European Union. STATISZTIKAI SZEMLE, 101 (3). pp. 232-258. ISSN 0039-0690
|
Text
2023_03_232.pdf Download (575kB) | Preview |
Abstract
A hazai agrárágazatok versenyképességét számos tanulmány elemezte az elmúlt évtizedekben. Arra keresték a választ, hogy ezek az ágazatok nemzetközi összehasonlításban mennyire állják meg a helyüket. Tanulmányom célja annak vizsgálata az eddigi elemzések fényében, hogy a magyar tejipar mennyire volt versenyképes az EU piacain 1999 és 2018 között. Az elemzéshez a megnyilvánuló komparatív előnyök módszerét alkalmaztam nemzetközi kereskedelmi adatokon, az iparág teljesítményét befolyásoló tényezők meghatározásához pedig panelkorrigált standard hibákat (PCSE) és dinamikus panelmodelleket is használtam. Az eredmények azt mutatják, hogy a hazai tejipar a vizsgált időszakban iparági szinten az EU tagállamai között a rangsor utolsó harmadában volt, a tejtermékcsoportok között viszont akadtak versenyképesek. Érdekesség, hogy a modellek alapján a tejipar teljesítményét befolyásoló tényezők közül a tejtámogatások hosszú távon nem növelik az iparági versenyképességet. = The competitiveness of domestic agricultural sectors has been analysed in several studies over the past decades. They have sought to find out how well they stand their ground in international comparisons. The aim of this study is to examine the competitiveness of the Hungarian dairy industry on EU markets between 1999 and 2018 in the light of previous analyses. For the analysis, I applied the revealed comparative advantages method on international trade data and used both panelcorrected standard errors (PCSE) and dynamic panel models to identify the factors influencing the industry's performance. The results show that the domestic dairy industry ranked in the bottom third of the EU Member States at the industry level during the period under study, while there were some competitive dairy product groups at the dairy product group level. Among the factors influencing the performance of the dairy industry, an interesting finding is that the models suggest that dairy subsidies do not increase the competitiveness of the industry in the long run.
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | H Social Sciences / társadalomtudományok > HA Statistics / statisztika |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 01 Jun 2023 12:08 |
Last Modified: | 01 Jun 2023 12:08 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/166442 |
Actions (login required)
Edit Item |