REAL

REAKTÍV OXIGÉN FAJTÁKAT TERMELŐ ALTERNATÍV ENZIMRENDSZEREK SZEREPÉNEK VIZSGÁLATA ARABIDOPSIS SEJTEK MEGBETEGEDÉSÉBEN ÉS A REZISZTENCIÁBAN

Tóth, Evelin and Nagy, Veronika Anna and Bozsó, Zoltán and Pogány, Miklós (2014) REAKTÍV OXIGÉN FAJTÁKAT TERMELŐ ALTERNATÍV ENZIMRENDSZEREK SZEREPÉNEK VIZSGÁLATA ARABIDOPSIS SEJTEK MEGBETEGEDÉSÉBEN ÉS A REZISZTENCIÁBAN. In: Növényvédelmi Tudományos Napok 2014, 2014. február 18-19., Budapest.

[img]
Preview
Text
60. NTN Konf.kiadvany 2014_Toth et al.pdf

Download (176kB) | Preview

Abstract

A reaktív oxigén fajták (ROF) fontos szerepet töltenek be a növény-mikróba kölcsönhatásokban. A növényi sejt mikrobiális kórokozók támadására ROF fokozott termelésével válaszol, ezt a folyamatot nevezik oxidatív robbanásnak. Arabidopsis thaliana-ban számos olyan gént azonosítottak már, melyek kórokozókkal történő fertőzéskor hozzájárulnak az extracelluláris oxidatív robbanás kialakulásához. Ezek közül a NADPH-oxidázoknak az oxidatív robbanásban betöltött szerepe már viszonylag jól jellemzett. A NADPH-oxidázoktól eltérő, alternatív ROF-termelő enzimrendszerek jelentősége és funkciója azonban nem tisztázott. Munkánk célja tehát ezen enzimrendszerek növénykórtani szerepének vizsgálata, különös tekintettel a gombarezisztenciában betöltött funkciójuk megismerésére. Vizsgálatainkhoz SALK T-DNS inszerciós poliamin-oxidáz, glikolát-oxidáz és sejtfal peroxidáz mutáns Arabidopsis vonalakkal dolgoztunk, melyek közül homozigóta egyedeket szelektáltunk specifikus primerek segítségével. Alternaria brassicicola-val történő fertőzés során megállapítottuk, hogy egy poliamin-oxidáz és két sejtfal peroxidáz mutáns genotípus esetében a vad típusként használt A. thaliana cv. Columbia-nál enyhébb és alacsonyabb számú nekrotikus léziót tapasztaltunk. A mutáns vonalakban tehát a gomba által okozott nekrotikus tünetek kifejlődése részben gátolva volt. Ezt azért találjuk érdekesnek, mert NADPH-oxidázok esetében korábban az ellenkezőjét figyeltük meg (Pogány et al. 2009). Mikroszkópos vizsgálatokkal kimutattuk, hogy a csökkent tünetekkel összhangban a hidrogén-peroxid képződése is redukálódott a sejtközötti járatokban, vad típusú egyedekkel összehasonlítva, Alternaria fertőzést követően. A vizsgált lókuszok által kódolt fehérjék kölcsönhatásainak meghatározása érdekében a mutáns allélváltozatokat keresztezésekkel kombináltuk, ezeknek a genotípusoknak a vizsgálata folyamatban van. Annak érdekében, hogy kiderítsük, valódi gombarezisztenciával állunk-e szemben, a továbbiakban a növényeket kolonizáló gomba biomasszájának mennyiségét számszerűsítő valós idejű PCR vizsgálatokat végzünk.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Q Science / természettudomány > QK Botany / növénytan
Q Science / természettudomány > QK Botany / növénytan > QK10 Plant physiology / növényélettan
S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés
Depositing User: Dr. Miklós Pogány
Date Deposited: 07 Oct 2014 12:35
Last Modified: 31 Mar 2023 09:04
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/17555

Actions (login required)

Edit Item Edit Item