REAL

Alapszemlélet halak biodiverzitásának monitorozásához

Sály, Péter (2023) Alapszemlélet halak biodiverzitásának monitorozásához. ÁLLATTANI KÖZLEMÉNYEK, 108 (1-2). pp. 1-28. ISSN 0002-5658 (In Press)

[img]
Preview
Text
Saly_honlapra2.pdf - Accepted Version

Download (946kB) | Preview

Abstract

A cikk röviden összefoglalja a biodiverzitás monitorozásának mivoltját, jelentőségét, céljait. Emellett a halak biodiverzitási monitorozására vonatkozóan bemutat egy az eddigi hazai gyakorlaton és tapasztalatokon nyugvó alapszemléletbeli javaslatot. A cikk célja a monitorozás mint rendszerezett kutatásmódszertani eljárás jelentőségének megvilágítása a biodiverzitás pillanatnyi állapotának és időbeli változásának megismerésében, ami különösen a tudományos kutatásban kevéssé jártas, ugyanakkor a monitorozásokban közreműködő gyakorlati és döntéshozatali szakemberek számára lehet hasznos. Emellett a cikkben levő fogalomértelmezések a tudományos kutatók monitorozásról alkotott személetének egységesítését is támogathatják. A bemutatott elvek és szempontok így támpontot adhatnak a monitorozási programok tervezéséhez és fejlesztéséhez. Végül, a cikk érvel amellett, hogy a monitorozás egy erre a célra létesített intézményi keretben működhet igazán eredményesen.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: alkalmazott ökológia, biodiverzitás-krízis, faunisztika, hosszútávú adatok, kutatásmódszertan, surveillance, természetvédelem, Víz Keretirányelv
Subjects: Q Science / természettudomány > QL Zoology / állattan
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 07 Oct 2023 07:59
Last Modified: 07 Oct 2023 08:10
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/176220

Actions (login required)

Edit Item Edit Item