REAL

A Kúria Medirex ügyben hozott ítélete és a kartelljogi szabályok miatti közbeszerzési kizárás időbeli dimenziója: „Minden macska halandó. Szókrátész halandó, ergo: Szókrátész... macska.”

Nagy, Csongor István (2023) A Kúria Medirex ügyben hozott ítélete és a kartelljogi szabályok miatti közbeszerzési kizárás időbeli dimenziója: „Minden macska halandó. Szókrátész halandó, ergo: Szókrátész... macska.”. KÖZBESZERZÉSI JOG, 2023 (4). pp. 1-10. ISSN 2676-9069

[img]
Preview
Text
KJO2023_4_Jogesetelemzes2.pdf - Published Version

Download (307kB) | Preview

Abstract

A közelmúltban a Medirex ügyben a Kúria állást foglalt a Kbt. 62. § (1) bekezdés n) pontja szerinti, a kartelljogi szabályok megsértése miatti közbeszerzési kizárás értelmezésével kapcsolatban. A Kúria értelmezése szerint az elmarasztaló és bírságot kiszabó versenyhatósági határozat a vállalkozást akkor is kizárja a közbeszerzési eljárásokból, ha azt a bíróság előtt megtámadja. Jelen írás a Kbt. 62. § (1) bekezdés n) pontjának jogértelmezési kérdéseit vizsgálja a Kúria ítélete tükrében. Első lépésben bemutatjuk és értékeljük a Kúria ítéletét, ideértve az annak alátámasztására előadott indokolást, valamint kísérletet teszünk ennek a jogértelmezésnek az értelmezésére. Második lépésben bemutatjuk, hogy álláspontunk szerint mi lett volna a követendő értelmezési módszertan, és mi a fenti rendelkezés helyes értelmezése. Harmadik lépésben azt vizsgáljuk, hogy miként lehet a Kúria döntésével „együtt élni”, milyen lehetőségeik vannak a vállalkozásoknak arra, hogy törvényes érdekeik védelmében észszerű jogorvoslattal éljenek. Negyedik lépésben végül megosztunk néhány záró gondolatot.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: azonnali jogvédelem, közbeszerzési kizárás, versenyjogsértés
Subjects: K Law / jog > K Law (General) / jogtudomány általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 16 Feb 2024 07:52
Last Modified: 16 Feb 2024 07:52
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/188434

Actions (login required)

Edit Item Edit Item