REAL

Regionális klaszterek versenyképessége az élelmiszergazdaságban = Competitiveness of regional clusters in the agriculture and food industry

Tóth, József and Ferto, Imre and Mizik, Tamás and Módos, Gyula (2009) Regionális klaszterek versenyképessége az élelmiszergazdaságban = Competitiveness of regional clusters in the agriculture and food industry. Project Report. OTKA.

[img] PDF
46882_ZJ1.pdf

Download (809kB)

Abstract

Az ágazati klaszterek kialakulása mindenek előtt ott figyelhető meg, ahol a termékek/szolgáltatások nem csupán egy szűkebb térséghez, régióhoz kötődnek. Ezekben az ágazatokban a globális verseny szinte kikényszeríti az egy adott régióban működő vállalkozások és intézmények kooperációját. A hazai borvidékek jellegzetesen ilyen feltételek közepette kezdik magukra ölteni a klaszter-működés sajátosságait. A kutatás során a sikeres működés meghatározó karaktereit tártuk fel a 22 hazai borvidékre vonatkozóan. A részletes zárójelentésben az empirikus felmérésre alapozva jellemeztük a működést. Összegző megállapításként megfogalmazhatjuk, hogy a hazai borágazatra jellemző a klaszter alapú gazdasági szerveződés. Ennek jeleként értékelhetjük az ágazat igényeit kiszolgáló speciális tudás megteremtésének, használatának és terjedésének a kérdőív alapján jellemzett számszerű tulajdonságait. Alapvető igény fogalmazódik meg a piacszereplőkben ennek a tudásnak az ismeretére és hasznosítására, illetve természetesnek tűnik a közös tudás megosztásának igénye és gyakorlata is. Ugyanakkor részben a fizikai infrastruktúra viszonylagos fejletlensége, továbbá a speciális kutatóhelyek eredményeinek alacsony hasznosítása arra utal, hogy az ágazat fejlettségi szintjét tekintve leginkább a neofordista-tudásalkalmazó kategória képét mutatja fel. Ebben az értelmezésben egy-egy borvidék, mint alapvetően tényezőellátottságra épülő regionális klaszter akkor tud sikeressé válni, ha az ágazatban teremtődő speciális tudást minél szélesebb körben és minél erőteljesebben kombinálja egy folyamatos innovációs fejlesztéssel. | Formation of sectoral clusters can be first of all observed where the products/services in the region are tradable ones. In these industries the global competition makes the cooperation between the firms and institutions inevitable. The home wine-regions typically in such circumstances are starting to behave like clusters. During the research we revealed the determining characters of successful operation with regard to the 22 wine regions in Hungary. Based on the empirical appraisal in the detailed final report we had been characterizing the functioning of the regions. As a summarizing statement we can conclude that the home wine sector is cluster-based economic organization. Some of the signs which show this feature of the regions are: creation, use and dissemination of specific knowledge serving for the sector which has been illustrated by the results of the survey. There is also basic need among the market players for knowing and utilizing this specific knowledge as well as for sharing it with each other. At the same time - partly because of relative underdevelopment of physical infrastructure and low level in utilizing the research results - the development level of the sector can be regarded as a neofordist-knowledge applier one. In this context a wine-region - as regional cluster relying on factor-endowment - can only become successful if it combines the created specific knowledge with continuous innovation development in the possible largest scale.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Agrárközgazdaságtan
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
Depositing User: Mr. Andras Holl
Date Deposited: 07 Sep 2010 14:30
Last Modified: 27 Nov 2010 16:13
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/2167

Actions (login required)

Edit Item Edit Item