REAL

A takarmány zsírsavösszetétele és a takarmányfelvétel korlátozásával járó stressz állapot kapcsolatának vizsgálata baromfiban = Investigations on the relationships between fatty acid composition of diet and effects of feed restriction in poultry

Pál, László (2009) A takarmány zsírsavösszetétele és a takarmányfelvétel korlátozásával járó stressz állapot kapcsolatának vizsgálata baromfiban = Investigations on the relationships between fatty acid composition of diet and effects of feed restriction in poultry. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
48353_ZJ1.pdf

Download (470kB)

Abstract

Vizsgálataink során az ad libitum takarmányt fogyasztó brojlerek esetében a kisebb nyerszsír tartalmú takarmányok etetése kisebb alap vérplazma kortikoszteron szintet eredményezett, mint a nagyobb zsírtartalmú takarmányok etetése. A kisebb zsírfelvétel pozitívan befolyásolta a glükóz és lipid anyagcserével összefüggő, a takarmánymegvonás hatására bekövetkező változásokat. A nagy nyerszsír tartalmú, linolsavban (C18:2n-6) vagy alfa-linolénsavban (C18:3n-3) gazdag takarmányok nagyobb alap kortikoszteron szintet eredményeztek, mint a halolajban található hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen n-3-as zsírsavak. Az utóbbi zsírsavak valószínűleg gátolják a kortikoszteron szintézisét. A hosszú szénláncú n-3-as zsírsavak kedvezőtlenebb hatást fejtettek ki a brojlerek antioxidáns védelmi rendszerére, mint a linolsav vagy az alfa-linolénsav. A 24 óráig tartó takarmánymegvonás nem befolyásolta szignifikáns mértékben a brojlerek antioxidáns státuszát. Ugyanilyen mértékű takarmánymegvonás után az alfa-linolénsavban gazdag takarmányt fogyasztó tojótyúkok plazmájában kisebb LDL- és HDL koleszterin szintet mértünk, mint a linolsavban gazdag takarmányok esetében. Brojler szülőpár kakasokban a halolajjal kiegészített takarmány etetése után nagyobb tesztoszteron szintézis/szekréció és spermiumtermelés volt megfigyelhető a szójaolajjal kiegészített takarmányokkal összehasonlítva. | In the present research project, feeding low-fat diets led to lower level of basal plasma corticosterone in broilers fed ad libitum and positively influenced the fasting- and refeeding-induced metabolic changes related to glucose and lipid metabolism compared with feeding high-fat diets. Feeding high-fat diets rich in linoleic acid (C18:2n-6) or alpha-linolenic acid (C18:3n-3) resulted in higher baseline plasma corticosterone levels than feeding a fish oil supplemented diet rich in long-chain n-3 fatty acids. These findings suggest that the long chain n-3 fatty acids present in fish oil may inhibit corticosterone synthesis. Furthermore, the higher intake of long-chain n-3 fatty acids more adversely affected the antioxidant defence system of broiler chickens than that of linoleic and linolenic acid. Fasting for 24h did not influence the lipid peroxide and antioxidant status of birds significantly. After feed deprivation, plasma levels of LDL and HDL cholesterol were lower in hens fed on diets rich in alpha-linolenic acid compared to a diet rich in linoleic acid. In broiler breeder cockerels, diets supplemented with fish oil resulted in higher synthesis/secretion of testosterone and sperm production compared to diets containing soybean oil.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Állattenyésztés
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
S Agriculture / mezőgazdaság > SV Veterinary science / állatorvostudomány
Depositing User: Mr. Andras Holl
Date Deposited: 07 Sep 2010 14:30
Last Modified: 14 Jun 2011 04:57
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/2208

Actions (login required)

Edit Item Edit Item