REAL

A gyümölcsminőséget befolyásoló fajtatulajdonságok, fiziológiai és klimatológiai tényezők vizsgálata = Examination of cultivar properties, physiological and agroclimatic factors influencing fruit quality parameters

Szabó, Zoltán and Lakatos, László and Nyéki, József and Racskó, József and Soltész, Miklós (2010) A gyümölcsminőséget befolyásoló fajtatulajdonságok, fiziológiai és klimatológiai tényezők vizsgálata = Examination of cultivar properties, physiological and agroclimatic factors influencing fruit quality parameters. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
63065_ZJ1.pdf

Download (522Kb)

Abstract

A pályázat négy éve alatt alma, cseresznye, meggy, szilva, kajszi és őszibarack fajták esetében értékeltük a gyümölcsminőséget befolyásoló fajtatulajdonságokat és az azt befolyásoló időjárási tényezőket. Tudományos eredmények: Magyarországon új fajták gyümölcstulajdonságainak leírása. Bizonyítottuk a meggyfajták magas antocianin tartalmát és antioxidáns kapacitását. Bizonyítottuk, hogy a Magyarországon termett gyümölcs (meggy) magasabb beltartalmi értékekkel rendelkezik, mint a külföldi. Alma és meggy esetében leírtuk a minőséget meghatározó tulajdonságok (méret, színeződés, szárazanyag-tartalom, savtartalom) és a meteorológiai tényezők közötti összefüggést. Bizonyítottuk a hűtő öntözés kedvező hatását a gyümölcs méretére és színeződésére. Meghatároztuk a Magyarországon termesztett almafajták napégés érzékenységét. Gyakorlatban hasznosítható eredmények: Kiemeltük és termesztésre javasoltuk a legújabb fajták közül a kiváló gyümölcstulajdonságokkal rendelkező alma, cseresznye, meggy, szilva és kajszi fajtákat. Fajonként megadtuk a szüreti időpont megállapítására alkalmas objektív módszereket. Kedvező gyümölcsminőséget biztosító alma és cseresznye alany/nemes kombinációkat határoztunk meg. Jellemeztük az alma és cseresznye fajták repedés érzékenységét. | During the four-year-period of the project, the causal relation of fruit quality and weather has been studied in apple, sweet and sour cherry, plum, apricot and peach varieties. Scientific results: Fruit characteristics of varieties new for Hungary have been described. Proofs are presented referring to the high anthocyanin content and antioxidant capacity of sour cherry varieties. Proofs are presented on the high nutritional qualities of fruits (especially sour cherries) grown in Hungary. Fruit quality is dependent on meteorological factors in apple and sour cherry. The properties examined included fruit size, colour, soluble solids and acidity. Proofs have been produced on the beneficial effects of irrigation administered to cool the temperature of the fruit. We scored the relative susceptibility to sun burn of apple varieties grown in Hungary. Results, which could be utilised in production: New varieties have been rated and scion/rootstock combinations with excellent quality recommended for production in apple, sweet and sour cherry, plum and apricot. For every variety, objective methods are recommended for determining the optimal harvest time. For apple and sweet cherry, scion/stock combinations producing high quality fruit are recommended. Relative susceptibility to bursting of ripe fruits has been determined in the same varieties and scion/rootstock combinations, respectively.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Kertészet
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés
Depositing User: Mr. Andras Holl
Date Deposited: 07 Sep 2010 14:30
Last Modified: 30 Nov 2010 11:13
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/2645

Actions (login required)

View Item View Item