REAL

Eltérő élettani szereppel rendelkező zsírsavak vizsgálata háziállatokkal = Studies of various fatty acids with different metabolic roles in domestic animals

Husvéth, Ferenc and Gaál, Tibor and Mézes, Miklós and Mezőszentgyörgyi, Dávid and Németh, Katalin and Orosz, Szilvia and Rózsa, László and Wagenhoffer, Zsombor and Wágner, László (2007) Eltérő élettani szereppel rendelkező zsírsavak vizsgálata háziállatokkal = Studies of various fatty acids with different metabolic roles in domestic animals. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
37963_ZJ1.pdf

Download (114kB)

Abstract

Kísérleteinkben olyan Magyarországon használatos állatfajták, illetve genotípusok különböző szöveti lipidjeinek zsírsavösszetételét vizsgáltuk baromfi, szarvasmarha és juh fajok esetében, amelyek állati eredetű élelmiszer-alapanyagok termelésére alkalmazhatók. Összefüggéseket tapasztaltunk a fajta, illetve genotípus és a takarmányozás jellege, valamint az állati termékek zsírsavösszetétele között. Ezen összefüggésekre alapozva olyan takarmányozási technológiákat fejlesztettünk ki, amelyek lehetőséget nyújtanak a fogyasztó szempontjából egészséges zsírsavprofil kialakítására tojás, tej és hús esetében. Ezekkel a módszerekkel elsősorban az n-3 és CLA zsírsavak mennyisége fokozható az élelmiszerekben. Eredményeinket az állattartó gazdaságok és a takarmányipar rendelkezésére bocsátottuk, akik kísérleteink adatait felhasználhatják a takarmányok előállításához, számításba véve azok hatásait az állati szövetek lipidjeinek összetételére. Kutatásaink ennek megfelelően hozzájárulnak az egészséges élelmiszerek előállításához. | In our studies the fatty acid profile of various lipids in the tissues of some animal breeds and genotypes of poultry, cattle and sheep used in Hungary for food production were measured. Relationships between fatty acid composition of animal products and genotypes as well as nutritional conditions were showed. On the basis of these relationships various feeding technologies were developed, which provides possibilities for the manipulation of the fatty acid composition of the main human food sources of animal origin including egg, meat and milk. By the means of these techniques mostly n-3 and CLA fatty acid levels of foods can be increased. The results of our experiments are available for feed industry. They can use these data for the preparation of feed mixtures taking the effects of feeds on the lipid compositions of animal tissues into account. In this way our studies means a contribution to the supply of healthy food sources for humans.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Állattenyésztés, takarmányozás
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
Q Science / természettudomány > QP Physiology / élettan
Depositing User: Mr. Andras Holl
Date Deposited: 08 May 2009 11:00
Last Modified: 30 Nov 2010 23:11
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/418

Actions (login required)

Edit Item Edit Item