REAL

A stigmatizáció hatásai HIV-vel élő meleg férfiakra Magyarországon

P. Tóth, Tamás and Takács, Judit and Mocsonaki, László (2017) A stigmatizáció hatásai HIV-vel élő meleg férfiakra Magyarországon. ESÉLY: TÁRSADALOM ÉS SZOCIÁLPOLITIKAI FOLYÓIRAT , 29 (1). pp. 45-71. ISSN 0865-0810 (In Press)

[img]
Preview
Text
2017-1_2-1_ESELY-PToth-Takacs-Mocsnaki_HIV-Stigmatizacio_hatasai.pdf

Download (288kB) | Preview

Abstract

Jelen tanulmány célja, hogy mélyinterjúk kvalitatív elemzése alapján rávilágítson a – közép-kelet európai régióban és különösen a Magyarországon – HIV-vel élő embereket érintő társadalmi stigmatizációs folyamatok összetevőire és következményeire. Az általunk készített interjúkban (n=28) a HIV-vel élő emberek sajátos igényeire és gondjaira, társadalmi beágyazottságukra és intézményi támogatottságukra, megküzdési stratégiáikra, és társadalmi működésük mintázataira fókuszáltunk, különös tekintettel a társadalmi stigmatizációra. A HIV-vel élő emberek által megélt tapasztalatok elemzése hozzájárulhat a HIV/SzTB (szexuális úton terjedő betegségek) fertőzések kockázati tényezőinek jobb megértéséhez, és egyúttal ahhoz, hogy célzottabb és hatékonyabb üzeneteket tudjunk megfogalmazni mind a megelőzés területén, mind a már HIV-vel élő embereknek szóló programokban a férfiakkal szexelő férfiaknak Közép-Kelet-Európában és elsősorban Magyarországon.

Item Type: Article
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BJ Ethics / erkölcstan > BJ5 Sexual ethics / szexuálerkölcs
H Social Sciences / társadalomtudományok > HM Sociology / társadalomkutatás
Depositing User: Dr J Takacs
Date Deposited: 02 Mar 2017 08:05
Last Modified: 31 Mar 2023 10:40
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/49920

Actions (login required)

Edit Item Edit Item