REAL

Búza transzformáció | Wheat transformation

Rakszegi, Marianna and Szűcs, Péter and Tamás, Cecília and Tamás, László (2003) Búza transzformáció | Wheat transformation. NÖVÉNYTERMELÉS, 52 (1). pp. 103-118. ISSN 0546-8191

[img]
Preview
Text
1138847.pdf

Download (180kB) | Preview

Abstract

Az elmúlt évtizedben a növényi biotechnológiában bekövetkezett módszertani fejlődés eredményeként lehetővé vált gyökeresen új növénynemesítési programok tervezése és elindítása. A transzgénikus növények előállítása komplex folyamat, ami magában foglalja az idegen DNS molekulák bejuttatását a sejtekbe, ezen nukleotid szekvenciák integrációját a gazdasejt DNS-ébe és a bevitt gén követhető kifejeződését. A transzformáció módszere lehetőséget kínál többek között olyan gazdaságilag fontos gének bevitelére a búzanövénybe, melyekkel növelhető a rezisztencia biotikus és abiotikus stresszel szemben, a felhasználói igényeknek megfelelően változtatható a tészta technológiai minősége, javítható a búzafehérjék táplálkozástani értéke, továbbá amelyekkel növelhető a növényekben a vitaminok, vagy olyan mikroelemek mennyisége is, mint pl. a vas, vagy a cink. A számos módszertani nehézség és a fogyasztói reakciók miatt, a növényi transzformáció módszerében még további jelentős fejlődés várható a közeljövőben. Ez a szemle a szerzők angol nyelven megjelent összefoglalójának (Rakszegi et al. 2001) a legújabb eredményekkel bővített változata. | Plant biotechnology offers many new opportunities for breeders to solve certain breeding problems at the molecular level. The tissue culture methodology and the molecular genetic modification of economically important monocotyledons have undergone a revolution in the last decade. As the production of transgenic plants is a complex procedure including the uptake of DNA molecules into the cells, the integration of these nucleotide sequences into the host DNA and the expression of new genes in a controlled way, and as there are still many unsolved questions, further development is necessary. The methodology opens up the possibility of introducing novel genes that may induce resistance to diseases and abiotic stresses, allow the modification of dough quality and the dietetic quality of proteins, and increase the levels of micronutrients such as iron, zinc and vitamins. The present review is an updated Hungarian version of the summary of the most important advances in wheat transformation published by the authors in English (Rakszegi et al. 2001).

Item Type: Article
Subjects: Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz > QH426 Genetics / genetika, örökléstan
Q Science / természettudomány > QK Botany / növénytan > QK10 Plant physiology / növényélettan
S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 23 May 2013 10:08
Last Modified: 23 May 2013 10:08
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/5246

Actions (login required)

Edit Item Edit Item