REAL

A városklíma jellegzetességei és hatásai

Szegedi, Sándor and Tóth, Tamás and Lázár, István and László, Elemér (2014) A városklíma jellegzetességei és hatásai. In: Fenntartható energetika megújuló energiaforrások optimalizált integrálásával. Akadémia Kiadó, Budapest, pp. 51-82. ISBN 978 963 05 9540 7

[img]
Preview
Text
A_varosklima_jellegzetessegei_es_hatasai (2).pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

A harmadik évezred elején a városok robbanásszerű növekedésének eredményeként a Föld népességének közel fele – hozzávetőleg 3 milliárd fő – él városokban. Az urbani-záció gyorsulása a vele járó környezeti problémák felerősödését is kiváltotta. A városi lakosság gyarapodásával egyre nagyobb számú népességet érintenek közvetlenül a kedvezőtlen környezeti hatások. Közöttük fontos helyet foglalnak el a meteorológiai, éghajlati következmények. Alapvető jelentőségű a felszín fizikai jellemzőinek és a le-vegő összetételének megváltozása a beépített területeken, amelyek legszembetűnőbb hatása a levegőminőség romlása, ezenkívül azonban szinte az összes meteorológiai elem megváltozik kisebb-nagyobb mértékben a külterülethez képest. A városklíma ki-fejezés összefoglalóan azt fejezi ki, hogy a települések beépített területén sajátos helyi klíma, azaz a város környéki területekétől eltérő éghajlat jön létre. A városklíma jelen-ségei közül e munka keretében az egyik fontos éghajlat-módosulással, a városok terü-letén a környező beépítetlen felszínekhez viszonyítva kialakuló hőmérsékleti többlet, az úgynevezett városi hősziget (urban heat island – UHI) vizsgálatával foglalkozunk.

Item Type: Book Section
Subjects: Q Science / természettudomány > QE Geology / földtudományok > QE04 Meteorology / meteorológia
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TD Environmental technology. Sanitary engineering / környezetvédelem, hulladékkezelés, egészségügyi mérnöki technika (ivóvízellátási és szennyvízkezelési technika)
Depositing User: Dr. Elemér László
Date Deposited: 14 Feb 2018 07:16
Last Modified: 14 Feb 2018 07:16
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/74416

Actions (login required)

Edit Item Edit Item